Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Orust och Stenungsund finns båda med på topp 20-listan i Västra Götaland med 141 respektive 103 registrerade A-traktorer i början av maj 2021. På Tjörn är motsvarande siffra 68. Bild: Adobe Stock
Orust och Stenungsund finns båda med på topp 20-listan i Västra Götaland med 141 respektive 103 registrerade A-traktorer i början av maj 2021. På Tjörn är motsvarande siffra 68. Bild: Adobe Stock

Rekordökning av A-traktorer i Västra Götaland

Intresset för att äga och köra en A-traktor har ökat lavinartat de senaste fyra åren. Det visar nya siffror från Transportstyrelsen där också Västra Götaland sticker ut. Här finns nämligen flest registrerade A-traktorer i hela Sverige.

5 409 fordon av totalt 36 913 i hela landet fanns enligt Transportstyrelsen registrerade i Västra Götalands 49 kommuner i början av maj i år. Av dessa allra flest i Kungälv med 274 registrerade fordon.

Orust och Stenungsund finns också med på topp 20-listan i Västra Götaland med 141 respektive 103 registrerade fordon. På Tjörn är motsvarande siffra 68.

Sett till antalet A-traktorer i hela riket har dessa också ökat stort, med 44 procent sedan 2016. Västra Götaland slår dock även detta rekord med råge, då antalet sådana fordon här ökat med hela 77 procent under samma tidsperiod.

LÄS MER: Hotfull stämning när a-traktorer intog parkering

Lättade regler, som gjort det smidigare att bygga om bilarna, tros vara en av förklaringar till det stora ökade intresset att äga och framföra A-traktorn, som brukar dela många i två läger.

– Människors åsikter om A-traktorer skiljer sig åt. Allt från att det är fordon som fyller en viktig funktion för att säkerställa mobilitet på landsbygden till att det är ett fordon som borde förbjudas. Klart är att fordonstypen väcker känslor, konstaterar Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Klagomål bakom ökad kontroll av a-traktorer

Tydliga förändringar kan enligt Transportstyrelsen nu också ses i vilka bilmärken som är populära att registrera om till A-traktorer efter regeländringen i juli 2020, då det blev lagligt att bygga om även automatväxlade bilar, med förbehåll att dessa inte får ha en hastighet som överstiger 30 kilometer i timmen.

Fortfarande är dock den överlägset vanligaste A-traktorn en Volvo och utgör 57 procent av alla ombyggda fordon. Men BMW-traktorerna som rullar på vägarna har också fördubblats sedan regeländringen trädde i kraft förra året. Antalet ombyggda Volkswagen och Audi ökar också stort.

Här finns flest registrerade A-traktorer i Västra Götaland

1. Kungälv (274)

2. Falköping (251)

3. Uddevalla (245)

4. Borås (232)

5. Lidköping (231)

Källa: Transportstyrelsen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.