Bilden är en genrebild.
Bilden är en genrebild. Bild: Jonatan Gernes

Rekorddyr gångväg kan byggas i Stora Höga

Kommer Stenungsunds kommun att medverka till att en rekorddyr gångväg byggs på en kort sträcka mellan Stora Höga och Jörlanda? Allt talar för det sedan kommunen krävs på total medfinansiering av hela 7,1 miljoner för ett projekt på 400 meter som kostar 16 miljoner.

ANNONS
|

Det handlar alltså om en 400 meter lång kompletterande gångväg söder om Stora Höga samhälle längs länsväg 574. Gångvägen kompletterar en gång- och cykelväg som därmed blir fullständig mellan Stora Höga och Jörlanda. Gångvägen ska byggas utefter länsvägen mellan bensinstationen i Stora Höga och Anråsvägen (vägen mot Getskär).

Gångvägen utreddes först 2018 och innehåller bland annat en gångbro. Kostnaden var då 7,1 miljoner och fördelningen var att Västra Götalandsregionen betalade en del av planerings- och byggkostnaderna och Trafikverket 50 procent av byggkostnaderna. Resten skulle Stenungsunds kommun svara för. Det var då 3 miljoner som skattebetalarna i Stenungsund hade att betala.

ANNONS

2019 kom en ny budget. Det visade sig att geotekniken var mer besvärlig än man trott längs länsvägen, inte minst genom att den bro som planerades skulle anläggas säkert. Kostnaden var nu uppe i 13 miljoner varav kommunen skulle betala 5,8 miljoner.

2020 fattade kommunfullmäktige beslut att medverka i gångsvägsprojektet men våren 2021 meddelade Trafikverket att kostnaderna nu ökat och totalkostnaden var 16 miljoner varav kommunen skulle betala 7,1 miljoner.

Det visade sig att Trafikverket gjort en kalkylmiss och inte tagit med hela kostnaden för den gång- och cykelbro som ska ingå i vägbiten. När kommunen närmare undersökte det hela och funderade på alternativ konstaterade man från Trafikverket att om man överhuvudtaget ska vara med och betala den här gång- och cykelvägen måste den ligga intill länsväg 574 och ingen annanstans.

I tisdags hade allmänna utskottet i Stenungsund uppe frågan och tillstyrkte att man betalar ytterligare 1,3 miljoner till den här rekorddyra gångvägen. Kostnaden är 40 000 kronor per meter väg.

Kommunalrådet Linda Maria Hermansson (C) säger i en kommentar att detta är helt orimliga kostnader.

– Det är inte klokt att en kort gång- och cykelväg ska få kosta så här mycket. Vi menar att det måste finnas någon rim och reson och det borde gå att minska kostnaderna rejält för en sådant här projekt. Det här är ju motorvägsstandard.

Frågan lär nu bli omdebatterad i kommunstyrelse och fullmäktige som ska bevilja de kommunala pengarna. De extra 1,3 miljonerna får tas ur potten för en planerad gång- och cykelväg längs Yttre och Inre Ringleden i Stenungsund.

ANNONS