Rikspolischefen besökte kollegerna i Stenungsund

Rikspolischefen Anders Thornberg besökte under onsdagsförmiddagen Stenungsund. Detta för att få ett ansikte på sina lokala kolleger i polisområdet, men också för att höra mer om både förutsättningar och utmaningar för kåren i Södra Fyrbodal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Västkusten levererade med sol från en klarblå himmel när Anders Thornberg och lokalpolisområdeschefen Susanne Arvidsson vid lunchtid tog emot pressen för att berätta mer om sitt och övriga kollegers tidigare möte under onsdagsförmiddagen.

Besöket ingår i en riksomfattande turné till landets 95 olika lokalpolisområden.

– Det här är mitt 91:a besök sedan jag tillträdde tjänsten som rikspolischef i februari 2018. När jag är klar med de fyra som återstår tänker jag sedan börja om och besöka alla igen, berättar Anders Thornberg för ST-tidningen.

”Bättre och rättvisare bild”

– Detta eftersom jag både vill få ett ansikte på de drygt 35 000 anställda kollegerna inom landets poliskår, men också skaffa mig en bättre och rättvisare bild av de förutsättningar och eventuella utmaningar som de står inför. Och det gör man inte om man som chef sitter på ett kontor på Kungsholmen i Stockholm hela dagarna, utan då måste man bege sig ut i verkligheten. Något jag också hela tiden poängterar för andra chefskolleger, förklarade han vidare.

Anders Thornberg fick under onsdagsförmiddagen därför höra mer om hur just polisen i Södra Fyrbodal arbetar lokalt både för att stävja och utreda brottslighet.

Flera utmaningar lokalt

– Det jag tar till mig efter dagens möte är att det här verkar finnas en väl fungerande polisverksamhet där man också jobbar i nära samarbete med allt från olika myndigheter och skolor till föreningar i de tre kommunerna som ingår i lokalpolisområdet.

– Sedan brottas man förstås här precis som på många andra platser i landet med att få bemanningen att räcka till, i synnerhet nu när resurser från och till tas för att bland annat hjälpa till med förstärkning under den rådande situationen i Stockholm.

Har du fått veta något som du anser sticker ut brottsligt här lokalt?

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå, då Södra Fyrbodal inte heller är klassat som ett extra brottsutsatt område. Därmed inte sagt att det inte finns utmaningar, i form av exempelvis en utbredd narkotikaproblematik och en hel del trafikproblem med motorburen ungdom och våld i nära relationer. Men också stölder från lokala företagare.

Givande och roligt möte

Lokalpolisområdeschefen Susanne Arvidsson bekräftar bilden och beskriver mötet med Anders Thorberg som givande.

– Det känns väldigt roligt att ha fått berätta mer om hur vi jobbar lokalt och att medarbetarna också fått vara med och prata om hur de arbetar, säger hon.

Uppvuxen på Västkusten

För Anders Thornberg, själv uppvuxen på Västkusten, var det samtidigt en ny upplevelse att besöka just Stenungsund.

– Jag är ju uppvuxen i Halmstad men kan inte säga att jag egentligen har någon djupare relation till vare Stenungsund eller övriga Bohuslän, då jag tidigare genom åren mer vistats längre ned längs kusten.

– Men jag tycker som numera Stockholmare sedan många år tillbaka att det är lika roligt att komma tillbaka till Västkusten och havet här som är så annorlunda mot Östersjön.

Vackrare menar du?

– Det låter jag vara osagt (skratt).

LÄS MER:Poliser från Stenungsund kan skickas till Stockholm

LÄS MER:Här är polisens och kommunernas löften till STO-borna

LÄS MER:Polischefen Susanne Arvidsson om brotten som ökat under året

ANNONS