Sportstuga 41 byggdes till Stockholmsutställningen 1930 och flyttades sedan till Hallerna i Stenungsund.
Sportstuga 41 byggdes till Stockholmsutställningen 1930 och flyttades sedan till Hallerna i Stenungsund. Bild: Annika Sahlin

Rivningshotade stugan kan bli galleri

Turerna kring Sportstugan 41 vid Hallerna har varit många. Men efter rivningshot och renoveringsbehov, har stugan nu istället fått en hyresgäst.

ANNONS

Lokaltidningen STO har tidigare rapporterat om turerna kring Sportstuga 41. En liten stuga som ritades för att ställas ut på Stockholmsutställningen 1930, men som sedan flyttades till en bergsknalle i Hallerna i Stenungsund.

LÄS MER:Åtta konstnärer vill hyra kommunägd ateljé

För ett år sedan gjordes en tjänstemannaundersökning av stugan, som kom fram till att den var i tämligen dåligt skick och att kommunen själva inte hade något behov av den. Kommunens förvaltning ansåg att det inte var ekonomiskt försvarbart att lägga pengar på att rusta upp eller flytta stugan. Allmänna utskottet föreslog till kommunstyrelsen att istället riva stugan. Kommunstyrelsen beslutade dock att låta stugan vara kvar, och kommunförvaltningen lade fram ett förslag på att stugan skulle hyras ut som ateljé.

ANNONS

Förvaltningen fick i uppdrag att leta efter personer som var intresserade av att hyra stugan. Hyran skulle vara 2 000 kronor i månaden, men hyresgästen får själv stå för drift- och underhållskostnader. Därmed innebär det alltså ingen kostnad för kommunen.

Tio personer visade intresse, men flera av dem drog tillbaka sina intresseanmälningar efter att ha tagit del av den underhållsplan som kommer med stugan.

Men kommunstyrelsen har nu hittat rätt intressent, och erbjuder Carolin Poulot, som främst håller på med akvarellmålning, att hyra Sportstuga 41.

Carolin Poulot är ska bli hyresgäst till Sportstuga 41
Carolin Poulot är ska bli hyresgäst till Sportstuga 41 Bild: Privat

– Det är en del av kulturhistorien i Stenungsund, det är kul om den får vara kvar. Miljön är härlig och man blir lugn där.

Carolin berättar att hon planerar att ställa ut sin konst i stugan, men också att hon vill göra stugan mer tillgänglig så att fler kan få uppleva platsen. Något hon menar har blivit extra viktigt efter pandemin.

– Tanken är att det ska fortsätta som ett galleri. Har man möjlighet ska man dela med sig av sådana platser. Jag vill öppna upp den så att fler få möjlighet att komma dit. Det finns ett stort intresse för konst just nu, många uppskattar mer och mer det vi har här hemma när man inte kan resa långt, säger Carolin.

Det finns dock vissa saker som göra hyresläget lite svårare för Carolin. För att få hyra stugan måste hon bekosta underhållet för stugan själv, något som kan bli dyrt. Hon fått en vecka på sig att ta ställning till erbjudandet, och ser nu över möjligheterna för renovering av stugan.

– Kommunen har höga villkor för att ta över och jag måste renovera stugan med egna medel. Det är omfattande renoveringsbehov och jag försöker hitta sponsorer för att finansiera upprustningen. Jag har en veckas betänketid för att ta in offerter. säger Carolin Poulot.

ANNONS