Robert Åhlin minns en lycklig tid genom hemstadens historia

Robert Åhlin är kanske mest känd som medlem i bandet Drängarna och har sedan länge flyttat från Bohuslän. Stenungsundsonens intresse för hemstaden finns dock fortfarande kvar och är något han lägger mycket tid på vid sidan av musiken. Idag använder han historien för att minnas och dokumentera en lycklig tid.

ANNONS
|

Han spelar fiol i Drängarna, och har skrivit låten Vill du bi min fru som senare kom att bli en klassiker. 2020 ställde bandet upp i Melodifestivalen och tog sig där till andra chansen. Men Robert Åhlin har också ett annat intresse som inte är lika välkänt. Han är uppvuxen i Stenungsund, men har bott i Göteborg sedan 1993. Däremot har fascinationen för hemstaden inte lagt sig.

Detta tar sig uttryck i att han som administratör i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Stenungsund” lägger upp mängder med historiska bilder från Stenungsund som han själv samlar in och ibland också färglägger.

ANNONS

”Det finns ett uppdämt behov”

Efter ett tufft år med dels pandemi och inställda spelningar, men också flertalet tråkiga händelser privat använder han minnena och nostalgin som en källa till glädje.

– Jag hade en väldigt lycklig barndom och jag saknar den här tiden på något sätt. Genom att hålla på med de här bilderna så kastas jag tillbaka till den tiden och mår väldigt bra av det. Det finns en saknad och ett vemod som ligger kvar, och det klingar inte ut, säger Robert.

Facebookgruppen startades av Roberts vän Magnus Billestedt och Robert blev då administratör. Magnus drog sig senare ur, och Robert fick då ta över gruppen. Vid det tillfället hade gruppen 20 medlemmar, idag har den över 6000.

– Det finns ett behov för folk att titta på något om det här gamla från förr. Det gamla Stenungsund. Den här grogrunden, Du vet att du är från Stenungsund, det har hänt så mycket där, förklarar Robert

Ett utpräglat intresse

Intresset för det gamla Stenungsund sträcker sig längre än bara till de bilder han lägger upp i gruppen. Han har ett utpräglat historieintresse kring staden och kommer hela tiden in på nya historier. Robert skiner upp ju mer han berättar om hemstaden vid kusten.

– Det är klart att det finns en historia kring hela Stenungsund, och allting hur det fungerade förr. Stenungsön i början på 1900-talet var ju dit många rika åkte. Evert Taube, Jussi Björling, alla åkte ju ut dit och glassade sig och hade värsta husen där ute, berättar Robert.

Robert hämtar också många historier från sitt eget minne, och han minns många av de personer som bodde i Stenungsund under uppväxten.

– Det roligaste är väl alla karaktärer, som man har där uppe. Krister dansken, Bertil Bas, En som heter Tage-Taxi däruppe, han hade också ett otroligt minne. Han körde mig en gång ner till min mormor, och då berättade han om hela min släkt, och vad de gjorde och allting.

Anordnar nostalgiska kvällar

För att ta till vara på intresset och dela med sig till andra, startade han föreningen ”Vårt kära Stenungsund” tillsammans med Håkan Olsson och Stig Hilmersson. Föreningen har tidigare anordnat träffar på kulturhuset Fregatten, där de bjöd in flera föreningar och anordnade föreläsningar. Detta blev mycket populärt och båda kvällarna var fullbokade. Nu planerar de att i höst arrangera Nostalgiska kvällar på Sollidens Pensionat.

– Fröet är sått precis och i augusti och september ska vi ha lite kvällar där folk kommer och berättar om förr och visar bilder, kanske lite sång och lite av varje.

Med sin historia med Drängarna, har han också vissa funderingar kring att slå ihop musikkarriären och intresset för Stenungsunds historia.

– Jag har lite tankar på att göra en musikal till exempel. Om hur Stenungsund bildades och sedan gå framåt i åren, en tidsresa. Hitta karaktärer och väva ihop det på något sätt. Men jag är inte där ännu, det är mycket jobb givetvis. Jag lärde mig lite när jag gjorde det här med Drängarna, att det går att skapa saker om man vill.

ANNONS