De extra statsbidragen under pandemiåren 2020 och 2021 har bland annat använts till att täcka ökade sjuklönekostnader och utgifter för skyddsmaterial.  Arkivbild: Matilda Spetz
De extra statsbidragen under pandemiåren 2020 och 2021 har bland annat använts till att täcka ökade sjuklönekostnader och utgifter för skyddsmaterial. Arkivbild: Matilda Spetz

Så använde Stenungsund extra statsbidrag för pandemin

Stenungsunds kommun fick under pandemiåren 2020 och 2021 cirka 50 miljoner i extra statsbidrag för att kompensera för ökade kostnader och minskade skatteintäkter. Hälften av pengarna har använts och det mesta har gått till att täcka kostnader för skyddsutrustning och sjukskrivningar.

ANNONS

För att klara utmaningarna under pandemin delade staten ut extra bidrag till kommunerna. Stenungsund fick omkring 50 miljoner kronor. Av den summan redovisas att kommunen använt ungefär hälften.

Den allra största utgiftsposten, ökade sjuklönekostnader, låg på nästan 17,2 miljoner kronor.

Drygt 400 000 i traumastöd

Siffrorna har lämnats ut av Erica Bjärsved, ekonomichef för Stenungsunds kommun. Så här förklarar hon via mejl på vad posten traumastöd på 414 000 kronor är:

– Det är företagshälsovård med samtalsstöd för personal inom särskilt boende, hemtjänst och hemsjukvård. Syftet var att bearbeta stress och oro i samband med covid-19. Traumastödet har också använts till handledning för att kunna bemöta och hantera omsorgstagare som har upplevt till exempel oro, stress och ensamhet under pandemin.

ANNONS

Bidragen har också använts till merkostnader under smittspridningen av covid-19. Kostnaden uppgår till drygt 3,4 miljoner kronor och har bland annat använts till skyddsmaterial som visir, förkläden, handsprit och desinfektionsmedel.

– Kommunen har också gjort anpassningar i lokaler avseende avspärrningar, avskärmningar samt uppsättning av plexiglas i receptioner. Vidare har kommunen tagit fram skyltar med information till allmänheten om att hålla avstånd och att följa övriga rekommendationer.

Bidragen är generella statsbidrag som inte är riktade till någon särskild verksamhet.

– Dessa pengar fick vi främst för att skatteintäkterna förväntades vika kraftigt till följd av pandemin. Det som sedan hände var att skatteintäkterna inte alls vek i den utsträckning som förutspåddes, uppger Erica Bjärsved.

LÄS MER:Kommunalrådet öppnar för satsningar inom äldreomsorgen – och höjd skatt

25,1 miljoner till ökade kostnader

Ersättning för höga sjuklönekostnader:

2020: 5 263 000 kronor - kompensation höga sjuklönekostnader.

2021: 11 931 000 kronor - kompensation för ökade personalkostnader.

Traumastöd covid-19:

2020: 414 000 kronor till samtalsstöd till personal inom vård och omsorg.

Merkostnader covid-19:

2020: 3 416 000 kronor - smittskyddsåtgärder, skyddsmaterial, extra städmaterial.

2021: 3 476 000 kronor - smittskyddsåtgärder, skyddsmaterial, extra städmaterial

En viss del av bidragen, drygt 600 000 kronor har använts som ersättning för hyresreduktion som kommunen gett till hyresgäster, samt tillfälliga smittskyddsåtgärder serveringstillstånd och efterlevnad av dessa.

LÄS MER:Vårdchefen sa upp sig i protest: “Det får finnas gränser”

LÄS MER:Facket vill se mer engagemang för arbetsmiljön inom vården

LÄS MER:Socialchefen: ”Det är en subjektiv upplevelse”

LÄS MER:Låt oss ge våra äldre ett värdigt avslut på livet

ANNONS