Trafik och midsommar – inte alltid en bra kombination. Bilden är ett montage.
Trafik och midsommar – inte alltid en bra kombination. Bilden är ett montage. Bild: Linus Olsson

Så undviker du bilköer i midsommartrafiken

Under midsommar brukar många svenskar samsas på vägarna – och med det ökar risken för olyckor och bilköer.
– Vi tror att det kommer bli en ganska utmanande trafik under midsommarhelgen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

ANNONS
|

Midsommarhelgen är en av de största trafikhelgerna under året. Många åker iväg till allt från sommarstugor till campingar för fira midsommar med släkt och vänner. I samband med att Folkhälsomyndigheten under coronapandemin har uppmanat svenskarna att begränsa det kollektiva resandet för att minska smittspridningen väntas därför mycket trafik till helgen.

– Även om det inte är så många stora firanden i år så är det fortfarande många privata tillställningar, så vi tror att det kommer bli en ganska utmanande trafik under midsommarhelgen, säger Bengt Olsson.

LÄS MER:De flesta traditionella midsommarfirande inställda

Ökad risk för köer och olyckor

Men med ökade trafikvolymer kommer även ökad risk för trafikolyckor och bilköer.

– Det är många som är ute och en del som är stressade och då blir det lätt att man tar förhastade beslut, så det kommer finnas risk för både olyckor och köer under helgen, säger Bengt Olsson.

ANNONS

Under förra året inträffade 400 trafikolyckor under midsommarhelgen, varav fem resulterade i dödsfall, enligt statistik från Transportstyrelsen. Högst var olyckstalen i Stockholm följt av Göteborg.

Källa: Transportstyrelsen

Bengt Olsson är presschef på Trafikverket.
Bengt Olsson är presschef på Trafikverket. Bild: Trafikverket

Tre stora trafikdagar under helgen

Enligt Bengt Olsson är det i huvudsak tre resdagar under midsommarhelgen – torsdag, fredag och söndag. Inför midsommar är det främst torsdagen som påverkas.

– Den stora resdagen är torsdag, det börjar redan vid lunchtid och håller på till omkring 20 på kvällen i runda slängar. Men sedan finns det en liten topp i samband med midsommarafton mellan 11 och 15 ungefär, och då gäller det ju huvudsakligen kortdistanskörning, säger han.

LÄS MER:Musik i midsommar med Sofia

Och efter midsommarafton väntar de flesta med hemresan till söndagen.

– Återresan brukar vara mer utsmetad, men 12 till 20 är återresan för de flesta som inte går på semester.

Men även för de som väljer att köra redan på lördagen finns anledning till eftertanke, enligt Bengt Olsson.

– Lördagen är oftast väldigt lugn, men det är viktigt att se till att man är utvilad och att alkoholen har gått ur kroppen innan man sätter sig i bilen. Annars kan det vara bra att försöka komma iväg tidigt på söndagen, säger han.

Störst trafikpåverkan kring Göteborg

Flera vägar kan komma att påverkas av midsommartrafiken, men mest berörda är E6, E20 och E45, samt riksväg 40 och 44.

– Den stora pulsådern är E6, den klarar också väldigt mycket trafik men närmare Norge blir det lite smalare. Sedan är det E45 upp mot Dalsland och norrut som kommer att påverkas, och den har ju sina utmaningar vissa avsnitt. Även om det inte arrangeras några fester där just i år så är vanans makt ganska stark och många kommer troligtvis att söka sig ditåt, säger Bengt Olsson.

Den som planerar att fira midsommar på Tjörn och Orust bör också vara ute i god tid, då köerna ut mot öarna brukar vara långa över broarna.

Men den största trafikpåverkan kommer att ske i och omkring Göteborg.

– Det kommer definitivt att vara körisker på samtliga vägar ut från Göteborgsområdet åt alla håll.

Trafikverket har arbetat för att undvika förutsägbara trafikstockningar.

– Vi har ställt alla jobb runt midsommarhelgen för att underlätta för trafiken och startar igen efter helgen, säger Bengt Olsson.

Planera resan för att undvika trafik

För att i största möjliga mån undvika trafikolyckor och bilköer rekommenderar Bengt Olsson att man planerar sin resa, både vad gäller när och hur man har tänkt att köra.

– Dels så sker de svåraste olyckorna på mötesvägar, så om möjligt bör man välja vägar som är mötesseparerade. Dessutom ska man fundera på när man ska åka. Hinner man från storstadsområdet före lunch imorgon så är det en fördel. Även efter 20 på torsdagen eller före 11 på midsommarafton brukar det vara ganska lugnt, säger han.

ANNONS