Adela Carlanders son Hannibal blev av med sin telefon. Då såg hon till att den kom tillbaka.
Adela Carlanders son Hannibal blev av med sin telefon. Då såg hon till att den kom tillbaka. Bild: Privat/Arkivfoto

Sökte upp tjuven och bad om telefonen tillbaka: ”Man tar inte från barn”

När Adela Carlanders sons mobil försvann tog hon saken i egna händer, eftersom polisen inte kunde göra något. Efter att ha spårat telefonen satte hon sig utanför tjuvens hem och väntade. Nu har hon fått tillbaka mobilen.
– Det är bara en telefon, men det är min sons telefon och vi har betalat 3000 kronor för den. Det är inte mycket för alla, men det är mycket för oss.

ANNONS

Sexårige Hannibal Carlander var ute och lekte med sina syskon och kompisar när han plötsligt upptäckte att telefonen var borta. Han och de andra barnen hade lagt ifrån sig nycklar och mobiler på en bänk intill dem där de var och lekte, utanför sitt hem i centrala Stenungsund.

Det var för drygt en vecka sedan, men när hans mamma Adela Carlander anmälde stölden fanns inte mycket polisen kunde göra. Men för bara någon dag sedan dök telefonen upp via Hitta min iphone, som om det är aktiverat kan visa var telefonen befinner sig.

Adela kollade upp vilka som bor på den adressen och hörde av sig till polisen igen. När de fortfarande inte kunde göra något tog hon saken i egna händer.

ANNONS

– Det är ett radhus med två lägenheter, en uppe och en nere så vi har försökt ringa på dagtid och frågat om telefonen, säger Adela.

Sökte själv upp den möjliga tjuven

Samtidigt skrev hon ett inlägg på Facebook, där hon beskrev vad som hänt och att hennes son var väldigt ledsen. Hon la även med en skärmdump på var telefonen senast hade befunnit sig, och det ledde till att hon fick tips om vem som kunde ha tagit sonens telefon.

– Jag tänkte att jag ska åka dit och sitta där utanför hela natten om det så krävs, och bara vänta. När de kommer ut ska jag säga att de måste ge oss telefonen.

Efter att ha kontaktat den möjliga tjuven på Facebook satte sig den beslutsamma kvinnan sedan utanför hans hem och väntade. Efter tre timmar kom han cyklande, men när Adela försökte springa efter försvann han. Då gick hon hem.

Besviken på polisen

Nu har mobiltelefonen lämnats tillbaka. Exakt hur den försvann och vem som tog den är inget varken hon eller polisen kan säga helt säkert. Huvudsaken är dock, enligt Adela, att den är tillbaka.

– Klockan tre på natten kom han med telefonen till mig. Jag sa ”ni har tagit något från mina barn, det gör ni aldrig mer”.

I efterhand är Adela mest besviken. Både på att en vuxen person stjäl från ett barn och på polisen, som inte kunde hjälpa till.

– Det är inte mitt jobb att lösa sådant här, men om polisen inte gör något så får ju vi göra något.

”Det var läskigt”

Dessutom har insikten landat i att det hon gjorde faktiskt hade kunnat vara farligt.

– Jo, det var läskigt, men jag tänker att det är bättre att det är läskigt och sedan fixat, för jag vill inte komma hem och se mitt barn så ledset igen. Mina barn är allt för mig, så jag tänkte inte på mig själv i den stunden.

Polisens jourhavande förundersökningsledare Lasse Ström kan inte uttala sig om det specifika fallet, då han inte är insatt. Men han säger att det ofta handlar om resurser som inte räcker till.

– Det är ganska vanligt att folk vill ha hjälp när de hittat sin cykel på blocket eller liknande. Men vi måste tyvärr prioritera annat ofta.

ANNONS