Samarbete gav säkrare gångväg för barnen

I Presstorp utanför Ucklum behövde barn och barnfamiljer gå utmed den trafikerade Ucklumsvägen för gå på promenader och komma till busshållplatsen. Rolf Sköld som bor i området, ville göra något åt detta och kontaktade Lättklinkerbetong AB som ordnade en väg på nolltid.

ANNONS

I Presstorp utanför Ucklum bor flera barnfamiljer, och ett tiotal barn som varje dag åker till skolan med buss. Busshållplatsen ligger utmed Ucklumsvägen, den vägen som tidigare var E6. Tidigare fanns en liten stig i kanten av åkern bakom Lättklinkerbetong AB:s fabrik, men efter att det utfördes markarbete bakom fabriken gick den inte längre att använda.

Rutten som återstod till hållplatsen, och de andra promenadstigarna i området, sträckte sig 300 meter utmed den trafikerade Ucklumsvägen. Alternativt över asfaltytan på fabrikens baksida där bilar och maskiner cirkulerade.

Rolf Sköld som bor i området reagerade på att barn och familjer tvingades gå genom farliga passager. Han kontaktade fabriken och frågade om de kunde göra en gångväg utmed åkern, och innan han visste ordet av var den på plats.

ANNONS
Rolf Sköld kontaktade fabriken och markägaren vilket resulterade i att det byggdes en gång- och cykelbana. Rolf och hunden Jameson brukar promenera på vägen.
Rolf Sköld kontaktade fabriken och markägaren vilket resulterade i att det byggdes en gång- och cykelbana. Rolf och hunden Jameson brukar promenera på vägen. Bild: Gustav Ingerhage

– De föreslog på min telefonsvarare att vi skulle träffas, vilket jag missade då. När jag väl fick tag på dom senare, hade de en grävmaskin som blivit ledig. Då hade vägen redan börjat byggas. Så vi behövde aldrig träffas, säger Rolf Sköld.

Krister Olausson är platschef på Lättklinkerbetongs fabrik i Presstorp, och var den som fick Rolfs förfrågan. Krister tog då kontakt med Sture Svedberg som äger marken intill fabriken, och sedan startade en grävmaskinist igång arbetet.

– Vi hade en grävare på plats. Då frågade jag om han kunde fixa gångvägen, och det kunde han. Det tog kanske två dagar att få färdigt. Vi som företag är väldigt måna om våra grannar. Jag förstår att vi kan har en störande effekt på dem stundom, säger Krister Olausson.

Niclas Dahlin, bor också i området, och tack vare den nya gångvägen kan han och sambon Emma Johansen gå längre och säkrare promenader med sin tre månader gamla dotter Elvira.

– Det hjälper oss att gå ut på barnvagnspromenader, så vi slipper gå ut på stora vägen. Vi tänkte ”Vad ska vi göra Rolf? Vi måste komma ut någonstans”, och då vände han sig till fabriken och dagen efter var de igång. Vi är jättetacksamma verkligen, säger Niklas Dahlin.

Rolf förklarar att det tidigare funnits planer på att dra en gångväg, men att de inte blivit av. Han menar också att det är tack vare att markägaren Sture Svedberg upplät en del av sin mark som projektet nu gjordes möjligt.

– Markägaren och fabriken har varit i kontakt med varandra tidigare om detta, men de kunde inte enas om var gränsen gick. Man ser ju nu att de löst det hela på ett väldigt bra sätt genom att dra den en bit in på Stures mark, säger Rolf Sköld.

Rolf berättar att han själv också har nytta av den nya gångvägen under sina promenader med hunden.

– Jag brukar själv gå inne på deras parkering, vilket jag också ville påpeka. De vill nog inte ha några gubbar med hundar som går omkring där, säger Rolf Sköld.

ANNONS