Satsning på spontanspel gör basketklubb till Årets förening

Välfärdsutskottet hade 34 nominerade föreningar att ta ställning till i valet av Årets förening. Valet föll på Stenungsunds basketklubb som satsat på att göra sporten mer tillgänglig för alla.
– De har ju skapat utomhusplaner som ger möjlighet till spontanidrott, det är väldigt positivt, säger Välfärdsutskottets ordförande Jan Rudén (S).

ANNONS
|

Rekordmånga nomineringar inkom till Stenungsunds kommun inför valet av Årets förening 2023.

Efter en lång diskussion enades ledamöterna i välfärdsutskottet på onsdagen om att basketklubbens satsningar på spontanidrott var värt priset.

– Det var inte helt enkelt eftersom det var så många föreningar som nominerats. Vi hade en ganska omfattande diskussion i utskottet. Det dök upp ett antal förslag från de olika ledamöterna, men sammantaget utifrån det basketklubben håller på med landade vi i den här bedömningen.

Initiativ värt priset

Klubben har skapat basketplaner för utomhusspel på Kristinedal, vilket Rudén ser som ett mycket positivt initiativ.

– De har ju skapat utomhusplaner som ger möjlighet till spontanidrott, det är väldigt positivt. Att planerna ligger på Kristinedal, i vårt största bostadsområde samt att de finns tillgängliga dygnet runt är också positivt. Det skapar möjlighet till spontanidrott.

ANNONS

Klubben gör en samhällsviktig insats menar Jan Rudén.

– Vad vi förstår och fått till oss har man haft en vision om att skapa en basketplan till en mötesplats för alla. Om man jämför med andra föreningar som var nominerade så visar det på ett stort samhällsengagemang. Till skillnad från många andra klubbar sticker de ut i det avseendet.

Har du någon egen relation till basket?

– Nej, inte något speciellt. Det enda erfarenhet jag har av basket är att när jag gick i skolan i Kortedala fanns det handbollsplaner där man målade in basketplaner och då kunde man spelade basket på gymnastiken. Jo, så satte vi satte upp en basketkorg hemma på garaget men det var mest våra söner som tyckte det var roligt. Jag kastade väl någon boll eller så där, säger Jan Rudén.

Med utmärkelsen följer en prissumma på 20 000 kronor.

Totalt lämnades 158 förslag på sammanlagt 34 föreningar in till Årets förening. Av de nominerade har fyra föreningar redan fått utmärkelsen de senaste åren.

Motivering Årets förening 2023

Årets förening bildades 1971 och har sedan starten haft fokus på att utveckla modiga och glada barn och ungdomar.

Med energi och engagemang kämpar klubben, dess ledare och medlemmar för ”Ett bättre Stenungsund med tightare gemenskap”.

Man har under 2022 realiserat sin vision om att göra basketplanen till en mötesplats för alla, genom att placera utomhusplaner vid Kristinedal. Dit strömmar ungdomar som vill vara med och spela och planerna är öppna dygnet runt. Alla är välkomna att använda dem.

Uppmuntran till spontanidrott i vårt största bostadsområde vittnar om ett stort och viktigt samhällsengagemang.

LÄS MER:För få nomineringar – här är priset som frös inne

LÄS MER:Inte bara fysiskt när tjejer tränar självförsvar

LÄS MER:Valet av årets förening granskas för familjekopplingar

Tidigare pristagare Årets förening

2022 Stenungsunds Frisbeeklubb

2021 Stenunge Boulesällskap

2020 Stenungsunds Handbollsklubb

2019 Stenungsunds Scoutkår

2018 Stenungsunds Motorsällskap

2017 Stenungsunds Segelsällskap

2016 Demensföreningen STO

2015 Stenungsunds integrations- och kulturförening

2014 Stenungsunds Biodlarförening

2013 Hällungens fritidsförening

ANNONS