Återbruk av bästa slag. Istället för att slänga har scouterna skänkt sina avlagda kick-bikes till elever på särskolan i Stenungsund.
Återbruk av bästa slag. Istället för att slänga har scouterna skänkt sina avlagda kick-bikes till elever på särskolan i Stenungsund. Bild: Camilla Hentschel

Scouternas insamling ger eleverna roligare raster

Sparkcyklar som står och rostar i garage gör ingen glad. Scouterna i Stenungsund har hittat ett sätt att återbruka sådant som annars bara står och skräpar.

ANNONS

Ingen av dem vet egentligen varifrån idén kom från början men både Ewa Rybaczyk, förälder och styrelseledamot i scouterna, och Lina Eriksson, biträdande rektor på Grundsärskolan och Resursskolan på Kristinedalskolan, är glada över initiativet att samla ihop avlagda kick-bikes, inlines och skateboards för att skänka dem till skolans elever.

– Våra scouter var glada över idén som gjort att de fått möjlighet att göra den här insamlingen och att kunna hjälpa andra, förklarar Ewa Rybaczyk.

Nytt liv åt avlagda saker

Nu kommer sparkcyklarna att få ett nytt liv bland eleverna på Kristinedalskolan där filosofin om Bästa rasten hålls levande.

– Det innebär att rasten ska vara den bästa stunden på skoldagen. Vi har en bod på skolgården dit elever får komma och låna saker. Eftersom skateparken ligger i närheten är det väldigt populärt att gå dit och åka, säger Lina Eriksson.

ANNONS

Nu ger de insamlade sparkcyklarna möjlighet för fler att åka samtidigt.

– Vi har lite material sedan tidigare men egentligen ingen budget för att köpa in saker så det här är oerhört värdefullt för oss, säger Lina Eriksson.

Vill inspirera andra

Även för scouterna blev insamlingen en positiv erfarenhet och kommer av allt att döma att leda till en fortsättning.

– Jag tror nog att vi om ett halvår eller så kommer att göra en liknande insamling igen. Vi hoppas också att det här ska inspirera andra föreningar inom scouterna och idrottsrörelsen att vilja göra samma sak, säger Ewa Rybaczyk.

ANNONS