Arkivfoto
Arkivfoto

SD håller fysiskt årsmöte mitt i pandemin: ”Vi delar ut munskydd”

De flesta verksamheter kämpar för att ställa om till att fungera digitalt och på distans. Sverigedemokraterna i Stenungsund tänker annorlunda och bjuder nu in sina medlemmar till ett fysiskt årsmöte.

ANNONS

Det har gått ett år sedan de första dödsfallen till följd av covid-19 rapporterades in i Sverige, men fortfarande sprids smittan. Under onsdagen meddelade regionens smittskyddsläkare att de skärpta råden som gällt i Västra Götaland förlängs till första april.

Stenungsund är en av kommunerna med mörkast siffror i regionen. Trots det bjuder Sverigedemokraterna i Stenungsund in till fysiskt årsmöte, i slutet av mars.

– Läget är ju som det är, men vår plan är att följa restriktionerna såklart, säger Christina Svensson, vice ordförande för Sverigedemokraterna Stenungsund.

Hon säger att de kommer dela ut munskydd till alla och att det ska finnas handsprit i lokalen. Dessutom kommer mötesdeltagarna uppmanas att hålla avstånd, och mötet ska hållas i en rymlig lokal.

ANNONS

Ingen offentlig tillställning

– Det brukar inte komma jättemånga, så vi kände att vi kör på detta och vi kan göra det på ett säkert sätt.

Regeln om max åtta personer gäller vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Eftersom bara partiets medlemmar är välkomna på mötet är det inte offentligt, menar Svensson.

– Detta har vi kollat på högre nivå i partiet för att känna att vi kan göra det på ett säkert sätt.

Kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) säger att det är upp till varje parti att själva avgöra hur de bäst ska följa de råd och rekommendationer som finns.

Övriga partier har valt digitala möten

Han känner dock inte till att något annat parti planerar för ett fysiskt årsmöte.

– Socialdemokraterna kommer ha ett digitalt årsmöte. Kommunstyrelsen har redan enbart digitala möten, precis som utskottet och beredningen. Vi kör helt digitalt, säger Olof Lundberg.

Även oppositionsrådet Maria Renfors (M) säger att ett fysiskt årsmöte inte var något alternativ för Moderaterna.

– Vi har också en stark kampanjlust och vill gå ut bland folk, men vi kan inte förknippas med smittspridning, det går inte. Vi är i förtroendebranschen, säger hon.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@lokaltidningensto.se

ANNONS