Seglarskolan för funktionsvarierade är tillbaka

Under veckan anordnar Stenungsunds segelsällskap i samarbete med Rotary den årliga seglarskolan för barn och unga med funktionsvariation. Åtta deltagare får, några timmar varje dag, pröva på segling.
– Det är kul med en aktivitet där man får lära sig och att umgås, säger deltagaren Clara Eriksson.

ANNONS

Vid niotiden samlas åtta unga deltagare med föräldrar eller assistenter vid segelsällskapets klubbhus. Förmiddagsgruppen i veckans seglarskola börjar dagen med samling och genomgång innan de hoppar ner i de olika båtarna, och ger sig ut i sundet.

– I dag ska jag mest segla för att det är kul, säger deltagaren Clara Eriksson som har varit med på seglarskolan under flera somrar.

Många återkommande deltagare

Vissa deltagare seglar själva i små så kallade accessjollar. Båtar som inte går att välta och där man inte behöver byta sida för att slå om seglet. Andra seglar tillsammans med en ledare i större båtar. I gruppen är den yngsta 10 år och den äldsta 35. Många av deltagarna har varit med under tidigare år.

ANNONS

– Jag och mina systrar har varit ledare för seglarskolan i flera år. Detta är en väldigt härlig grupp. Alla är väldigt olika men det fungerar jättebra, säger Elsa Berglund som själv har hållit på med segling sedan barnsben.

Aktivitet där man får lära sig men också umgås

I en motorbåt åker Elsa Berglund runt bland de olika ekipagen i vattnet och kollar läget, hjälper till att spänna åt segel, ger tips och pepp. Inne på land står nyfikna anhöriga och vinkar ut mot segelskoleeleverna i båtarna.

– Det är kul med en aktivitet där man får lära sig och att umgås, säger deltagaren Clara Eriksson, 18 år, om seglarskolan.

Skolan har under åren fått många sponsorer och en av de som är med att stötta är Rotarysällskapet i Stenungsund.

– Vi har haft detta projektet löpande som en av våra lokala inriktningar, säger Mats Överfjord som under dagens seglarskola är med som representant från sällskapet.

Trubadurkväll med hamburgare

På onsdagskvällen samlas förmiddagsgruppen och eftermiddagsgruppen tillsammans med sina anhöriga och ledare. Det ska hållas en traditionsenlig trubadurkväll med hamburgergrillning.

– Den brukar vara väldigt uppskattad, säger Elsa Berglund om kvällens evenemang.

LÄS MER:Här bekantar sig barnen med natur och hav

LÄS MER:Stenungsund seglade upp sig när allsvenskan nådde Långedrag

LÄS MER:Segling för funktionsvarierade — en årlig tradition

ANNONS