Seglarsystrar prisas som eldsjälar – men verksamheten hotas

I tolv år har Sofia Berglund arrangerat seglarskola för personer med funktionsvariationer, och hennes syster Elsa har varit med de senaste sex åren. Nu prisas de båda för sina insatser när det varit svårt att få tag i ledare.
– Vi vill verkligen inte behöva lägga ner, säger Sofia Berglund.

ANNONS

Systrarna Sofia och Elsa Berglund har lett Stenungsunds seglarsällskaps seglarskola för personer med funktionsvariationer i flera år. De senaste åren har det varit svårt att få tag i ledare och instruktörer, vilket gör systrarnas insats än mer påfrestande.

Det lyftes i motiveringen när de båda tilldelades priset Årets eldsjälar av Västkustens seglarförbund.

– Det är jättekul! Vi lägger ner mycket jobb på detta men vi tycker det är väldigt roligt och det är därför vi gör det på vår fritid, säger Sofia Berglund.

”Seglingen är speciell”

Hon är några år äldre än sin syster, och har hållit på längre. Hon mer eller mindre ärvde uppdraget av sin äldre syster, som även hon varit engagerad i klubbens seglarskola.

ANNONS

– Vi har fastnat för det här alla tre. Det är ett väldigt speciellt jobb.

Sofia Berglund säger att just seglingen är speciell, inte minst för att det är en av få sporter ungdomarna kan göra själva, utan assistenter eller föräldrar.

– I mycket annat behöver de stöd, men att få komma ut på havet själva och göra sitt, det uppskattar de mycket.

Delar på vandringspokalen

Västkustens seglarförbunds distrikt sträcker sig mellan Halmstad och Strömstad och har 76 klubbar med 20 000 medlemmar. Inför årsmötet förra veckan fick alla klubbar nominera till flera utmärkelser, bland annat Årets eldsjäl.

Priset som delades ut till systrarna på mötet var en vandringspokal i glas.

– Vi får ha den ett halvår var. Vi är jätteglada och det är extra roligt att vår farfar var med och instiftade priset en gång så han var med på plats också.

Efterlyser fler ledare

I motiveringen lyftes även att gruppen växt de senaste åren och ungdomar från utanför Stenungsund står nu på kö för att få delta i seglarskolan. Något som gör det ännu viktigare att hitta ledare. Det är något som Sofia Berglund kämpat med länge.

– Det har varit problem i många år och nu hänger det på en ganska skör tråd. Vi vill verkligen inte behöva lägga ner så vi gör allt vi kan för att få in folk så vi kan fortsätta med den här gruppen, säger och hon och tillägger:

– Om någon är van vid just den här målgruppen, har båtvana och känner sig intresserade så får man gärna höra av sig till kansliet.

LÄS MER:Segling för funktionsvarierade — en årlig tradition

Motiveringen för priset som Årets eldsjälv

Elsa och Sofia driver bland annat Accesseglingen som är till för ungdomar med någon form av funktionsnedsättning. Denna grupp ökar då ungdomar även utanför Stenungsund har hittat till Stenungsunds Segelsällskap vilket ställer ytterligare krav på ledarna. En stor utmaning har varit och är att få in fler ledare/instruktörer vilket gör Elsa och Sofias insats både mer påfrestande och enastående.

Deras kämpar glöd och att de lägger ner mer eller mindre hela sin fritid på att aktivera ungdomarna i gruppen, är imponerande. De har en enastående förmåga att entusiasmera deltagarna i Accessgruppen och är oerhört populära i gruppen. Ungdomarna har lärt känna Elsa och Sofia under åren och har ett enormt förtroende för dem.

ANNONS