Hittills har 420 ungdomar i Stenungsund skickat in ansökan för ett kommunalt sommarjobb. Sista ansökningsdag är nu på torsdag.
Hittills har 420 ungdomar i Stenungsund skickat in ansökan för ett kommunalt sommarjobb. Sista ansökningsdag är nu på torsdag. Bild: Daniel Elfvelin

Skjuter till 600 000 för att trygga fler feriearbeten

Förra året fick 212 ungdomar ett kortare sommarjobb via Stenungsunds kommun. I år är det osäkert om det kommer utgå något statsbidrag och därför utökas budgeten med 600 000 kronor.

ANNONS

Varje år erbjuder kommunen runt 200 feriearbeten fördelade på treveckorsperioder. Budget för sommarjobben de senaste tre åren ligger på knappt 1,6 miljoner.

Förra året fick kommunen drygt 400 000 kronor i statsbidrag från Arbetsförmedlingen, vilket var en halvering jämfört med 2020. Och i år är det ovisst om det blir något bidrag alls.

Väl använda pengar enligt kommunalrådet

För att säkra antalet feriejobb har kommunstyrelsen beslutat att skjuta till 600 000 kronor, vilket innebär att Stenungsunds kommun i år avsätter nästan 2,2 miljoner för insatsen. Pengarna är väl använda menar kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S).

– Vi tycker att det är viktigt att man kommer ut på sitt första jobb och kan tjäna lite pengar. Vi tror också att det kan minska segregationen. Det är helt klart värt att satsa på. Hade vi kunnat hade vi skjutit till ännu mer pengar.

ANNONS

Blir 220 feriejobb

Med höjningen av budget kommer kommunen kunna erbjuda totalt 220 platser i sommar.

– Ett problem är att vi har för få handledare ute på arbetsplatserna eftersom det är semestertid och inte fullbemannat. Därför måste vi sätta gränsen vid 220, men vi är väldigt nöjda att vi får till så många feriearbeten med tanke på att vi inte kan några under 18 år inom äldreomsorgen. Jag tycker arbetsmarknadsenheten lyckats bra med att få fram platser, säger Olof Lundberg.

Snart sista dag för ansökan

Rätt att söka feriejobben har ungdomar bosatta i kommunen som fyller 16 i år, samt de som läser första och andra året på gymnasiet. Ansökningstiden för ferieplatserna går ut nu på torsdag.

Fram till i måndags hade 420 ansökningar inkommit. Förra året sökte sammanlagt 586 ungdomar en kommunal ferieplats. Årets sökande väntas få besked i maj om de antagits.

ANNONS