Skyllde på förkylning efter vinglig färd – döms till fängelse

Den grovt rattfulle lastbilschauffören skyllde på förkylning efter att ha stoppats med över 2,3 promille alkohol i blodet. Tingsrätten köper dock inte hans förklaring och nu döms föraren i 55-årsåldern till fyra månaders fängelse.

ANNONS
|

Det var en måndagsförmiddag i slutet av september som polis fick flera samtal om den vingliga färden där lastbilen ska ha pendlat mellan två körfält på E6 i södergående riktning.

Föraren ska enligt flera vittnen både ha kört in i ett mitträcke, samt mejat ned reflexrefuger vid ett vägarbetsområde norr om Stenungsund, varpå han även ska ha kört i diket och sedan upp på vägen igen.

Knappt talbar

Polis fick till slut stopp på färden i höjd med bilbesiktningen på Mejselvägen, detta sedan föraren svängt av motorvägen mot Stenungsund. Den manlige föraren i 55-årsåldern ska då ha varit så berusad att han knappt var talbar.

ANNONS

I lastbilen påträffade polispatrullen i samband med gripandet också en nästan helt urdrucken literflaska whisky. Analys från provsvar visade senare att mannen haft över 2,3 promille alkohol i blodet då han greps.

Döms till fängelse

Nu döms den åtalade föraren, som suttit häktad sedan han greps, till fyra månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning.

Mannen har i förhör erkänt brott, men har i förhör ifrågasatt om vårdslösheten i trafik är att betrakta som grov. Han har vidare motsatt sig åklagarens begäran om fortsatt häktning med motiveringen att det inte finns någon flyktfara, men menat att – om så bedömas vara fallet – det är mer proportionerligt att meddela honom reseförbud.

Skyllde på förkylning

Han har också nekat till att ha druckit ur whiskyflaskan som hittades i lastbilen, men erkänt att han druckit vodka innan färd. Enligt egen utsago dock ”bara” 0,2 liter och att han därefter ska ha känt sig normal då han satte sig bakom ratten.

”Jag hade blivit förkyld. Jag trodde jag skulle kunna hjälpa mig själv på det sättet för att bli frisk”, har chauffören uppgett i förhör.

Uddevalla tingsrätt, som nu dömt honom, köper dock inte förklaringen.

”Vad avser vårdslösheten i trafik beaktar tingsrätten att XX under en längre sträcka framfört en tung lastbil, vars framfart de hörda vittnena utförligt redovisat. Det står därvid helt klart att XX visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom. Han ska därför dömas även för grov vårdslöshet i trafik”, skriver tingsrätten i sitt domslut.

Ska kvarstanna i häkte

Då det enligt tingsrätten föreligger flyktfara ska chauffören nu kvarstanna i häkte tills domen i ansvarsdelen vinner laga kraft mot honom.

Mannens eget förslag om reseförbud avslås därmed eftersom det enligt tingsrätten inte anses vara en tillräcklig åtgärd.

LÄS MER:Drack en flaska vin och tog bilen för att köpa mer

LÄS MER:Polis bistår militären i insats på Västkusten

LÄS MER:Blev av med körkortet – körde för fort på Tjörnbron

ANNONS