Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Hanna Strömbom
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Hanna Strömbom

Slår larm: Ungdomar smiter under bommarna

Flera gånger har personer sett hur unga smiter under nedfällda bommar för att springa över tågspåren. Nu slår Trafikverket larm och har skickat ut ett infoblad där de vädjar till vuxna att prata allvar med sina barn och ungdomar.

Nyligen skickade Trafikverket ut ett informationsblad, med en uppmaning till vuxna i Stenungsund att prata med sina barn och ungdomar. Det har nämligen kommit in flera rapporter från allmänheten om unga som springer över tågspåren när bommarna är nedfällda.

– När vi ser problem kring järnvägen är det här informationsbladet en snabb och tidig åtgärd att göra. Jag tror att det har skickats till skolan, säger Lotta Fredriksson, Trafikverkets kommunikationsansvarig i Väst.

Informationen är allmänt formulerad, och ett första steg när det kommer in uppgifter till Trafikverket om obehöriga på spåren. Tidigare har problematiken handlat om ungdomar som kastar ner kundvagnar eller betongblock på spåren, smiter över på fel ställen eller vid fel tillfällen och till och med livsfarliga lekar, som handlar om att stå kvar på spåren så länge som möjligt när det kommer ett tåg.

Skolan skickar informationen vidare

– Det är allvarligt. Jätte, jätteallvarligt. Det finns lite olika varianter av det här och det är livsfarligt, det är det vi försöker få fram.

LÄS MER: Efter stöket på skolan – rektorn sätter in väktare

Stenungskolans rektor Mattias Berntsson bekräftar att skolan tagit emot informationen, och skriver i ett mejl till ST-tidningen att den skickats vidare till elevernas vårdnadshavare.

”Så att de är informerade och hemma kan prata med sina barn om detta... Jag har inget mer att tillägga i frågan.”

”Verkar inte bita på ungdomarna”

Att det är olagligt att vara på spåren, eller smita under nedfällda bommar, och att ungdomarna kan bli bötfällda för det verkar inte bita på dem, menar Lotta Fredriksson. Inte heller det faktum att tågen stoppas och hundratals människor blir försenade.

Eller hur det påverkar tågförarna.

– Det är väldigt svårt för en lokförare att se om någon som står på spåret kommer flytta på sig eller inte. Det blir ett arbetsmiljöproblem.

LÄS MER: Väktare på Stora Högaskolan – så tycker eleverna

Nu hoppas hon att de vuxna som finns omkring ungdomarna i Stenungsund pratar med dem om hur farligt det är.

– Ser man något är det jättebra om man kontaktar polisen. Jag tror att alla vuxna, oavsett om man är lärare, polis eller jobbar på Trafikverket vill bidra till att det inte händer något riktigt allvarligt, säger Lotta Fredriksson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.