Stort ras på E6 – vägen helt avstängd

Stora delar av vägbanan på E6 i höjd med Stenungsundsmotet har rasat – ett antal fordon, varav en buss, körde ner i massorna.
Vägen är helt avstängd och allmänheten uppmanas att undvika området.
– Tre personer har förts till sjukhus, säger Fredrik Flyberg vid polisen.
Polisen utreder om det finns ett samband med en sprängning vid en byggarbetsplats i närheten och har startat en förundersökning.

ANNONS
|

Det var klockan 01.46 som SOS larmades om ett vägras alternativt ett jordskred. Enligt Aftonbladet ska den första personen som larmade om händelsen ha försökt hindra fordon från att köra ner i hålet.

– Det är ett större slukhål där E6, den angränsande vägen Ucklumsvägen och även byggnader är skadade, sa Daniel Svensmark, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, inledningsvis.

Räddningstjänsten har varit på plats med ett stort antal enheter – precis som polis, ambulanser och personal från Trafikverket.

– Vi jobbar med att få en lägesbild, i nuläget är allt väldigt oklart. Det är ett stort område som är påverkat, åtminstone ett område på mer än 100 meter i diameter, sa Daniel Svensmark.

ANNONS

Också helikopter med ytbärgare kallades in för att hjälpa till i räddningsarbetet.

– Sen har vi specialutbildad personal för eftersök vid ras, sökhundar kommer också skickas, sa Henrik Gunnarsson, presstalesperson vid räddningstjänsten.

Är det någon som saknas?

– Inte vad vi vet.

Flera personer skadade

Flera fordon ska ha kört ner i slukhålet, och räddningstjänsten arbetade under lördagen med att kontrollera och kartlägga det drabbade området.

– I nuläget är det fyra fordon, varav en buss, inblandade. Men det kan vara fler än så, sa Daniel Svensmark.

Räddningstjänst uppmanade trafikanter och allmänhet att undvika området. Enligt Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisen i Väst, är inte området säkert.

– Det är en stor yta som har rasat och det finns fortfarande en rasrisk. Omfattningen och skadeläget är i nuläget lite oklart, men det jag vet är i alla fall att tre personer har förts till sjukhus med lindrigare skador, sa Fredrik Flyberg.

Under lördagskvällen var personerna kvar på sjukhus och tillståndet var fortsatt stabilt för samtliga tre.

Rasområde på sex fotbollsplaner

Under lördagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att det är ett område stort som sex fotbollsplaner som berörs av raset.

– Det är ett skogsområde och där det ligger en Burger King, Preem och en affär, byggnaderna har blivit skadade, sa Henrik Gunnarsson, presstalesperson vid räddningstjänsten.

Vägen är helt avstängd i båda riktningarna, och enligt Trafikverket leds trafiken om via väg 650. Även väg 649 mellan Stenungsund och Ucklum är avstängd då den ligger nära rasområdet.

Polisen har haft stora resurser på plats och har jobbat tätt med räddningstjänst.

– Vi vill säkerställa att det är inte finns fordon eller personer kvar där. Vi har helikopter och drönare i luften, sa August Brandt, polisens presstalesperson, under lördagen.

Ser ni risk för fler ras?

– Det är ingen information jag har fått. Jag har inte fått något expertutlåtande av någon. Därför tar vi höjd för att det kan hända igen. Vi ser gärna att allmänheten inte kommer till platsen av nyfikenhetsskäl, sa Brandt.

Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen tittar på ett eventuellt samband mellan en sprängning på en byggarbetsplats och raset på E6.

– Nu när man fått en överblicksbild kan man konstatera att skredet troligen inletts på en byggarbetsplats. Vi vill säkerställa att det inte orsakats av att någon gjort något brottsligt, sa Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Polisen utreder om skredet kan vara kopplat till tidigare sprängningar på arbetsplatsen.

– Det har förekommit sprängningar i samband med arbetet där. Det är helt naturligt att vi utreder det här, sa han.

LÄS MER:Sara vaknade av oväsen i natt – tänkte: ”Det händer inte här”

LÄS MER:Flera företag drabbade av raset: ”Helt galet”

LÄS MER:Kommunen i stabsläge: ”Stor påverkan på alla”

ANNONS