Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Snacks av lax föll näringslivsdrakar i smaken

Sju UF-företag från Nösnäsgymnasiet fick chansen att presentera sina affärsidéer för lokala näringslivsdrakar. Samtliga höll mycket hög klass menade juryn vars förstaval föll på ett företag som gör snacks av överbliven lax.

Laxsnax blev vinnare när ett urval av Nönäsgymnasiets UF-företagare mötte näringslivsdrakarna på Stenungsbaden. Bakom företagsidén att ta tillvara laxstjärten, krydda upp den i egentillverkad marinad och sedan torka produkten till snacks står Arvid Niklasson som är vd, Linus Lindberg, Gustav Dahlén och Isak Linder.

– Jag är verkligen over the moon att vi vann. Det känns samtidigt surrealistiskt, jag hade inte ens trott vi skulle komma med hit till draknästet, säger en omtumlad Isak Linder efter prisutdelningen.

Robert Larsson, Ica-handlare Kvantum Stenungsund, ställde mycket frågor till killarna och visade klart intresse för deras produkt. Han ville bland annat veta var de tänkt sig en placering av de egendesignade påsarna och fick till svar i delikatessen.

– Jag kan tänka mig att sälja produkten och ha den både i godishyllan och i delikatessen. Smakproverna var mycket goda och kryddstarka.

Företaget har redan hunnit introducera sin produkt på marknaden. Omkring 125 påsar är sålda.

– Vi stod på julmarknaden på Sundsby och vi sålde slut på alla påsarna alldeles för fort, säger Laxsnax vd Arvid Niklasson.

Det är under sitt tredje år på gymnasiet som eleverna får testa på att starta eget företag. Ett 30-tal företag har startats på Nösnäs i år och de som valts ut att bedömas av lokala näringslivsledare fick mycket högt betyg av drakarna. Karin Åkerman, Stenungsbadens representant i årets draknäste, har varit med i flera år och är imponerad av alla elevers engagemang, kreativitet och lärarnas stöttning.

– Det var så många duktiga entreprenörer med genomarbetade idéer med här i dag. Jag är oerhört imponerad av årets finalister, de är kreativa, pålästa och tänker utanför boxen. Alla gjorde också jättefina presentationer. Det känns som de får en enormt bra coachning. Jag applåderar de unga företagarna och teamet bakom dem på skolan. De vill verkligen lyfta de här eleverna. Det är så man får folk att växa.

– Ja vi har drillat våra elever hårt. De är mycket förberedda när de kommer hit och nivån är verkligen hög i år, säger Otto Lundell, lärare på ekonomiprogrammet och UF-kursen.

Juryns val

Affärsidéerna:

Första pris till LaxSnax, att ta den bit av laxen som inte skickas med till kund. Skär upp i mindre bitar, marinerad och torka den. Arvid Niklasson vd, Isak Linder, Linus Lindberg och Gustav Dahlén har också jobbat mycket med företagsloggan som de fått hjälp med och hade även tryckt upp tröjor.

Andra pris till Laga Rätten, en kokbok med nio kvinnliga kockars recept och tips. Företaget vill sätta ljuset på kvinnor i en mansdominerad yrkesgrupp och tyckte det passade extra bra i år när det är 100 år sedan Sverige införde rösträtt för kvinnor. Företagets grundare är William Lindberg, Selma Ahl, Fransisco Groth, Emma Borg och My Blomster.

Tredje pris till Dahlia Coffee, egenproducerat iskaffe med olika smaker på lokalt rostade bönor. Företaget har lagt mycket kraft på marknadsföring och produktutveckling med egna flaskor och väl genomtänkt logga. Bakom företaget står Oliver Forsström, Harry Reuterberg, Axel Holmén, Ängla Evertsson och Ina Trolle.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.