Snart måste Stenungsundsbor sortera ut sitt matavfall

Vid årsskiftet höjs soptaxan med sex procent. Och en ny regel införs snart när allt matavfall ska sorteras ut. Det beslutade kommunfullmäktige i går efter att moderaten Johan Jönsson lyft frågan. S ville avvakta för att ge företag med flerfamiljshus chans att ställa om, det är bara det att där står redan bruna tunnor.

ANNONS

Under kommunfullmäktigemötet på torsdagskvällen uppstod en lång debatt om Stenungsunds kommun ska ha tvingande utsortering av matavfall. Diskussionen togs i samband med att politikerna skulle besluta om höjningar av avfallstaxan kommande fyra år, efter det att Johan Jönsson (M) lyft frågan via ett tilläggsyrkande.

– Moderaterna yrkar på att möjligheten att köpa blandat mat- och restavfall som tjänst tas bort. Det är inte rimligt att en miljötänkande kommun fortfarande har detta som alternativ. Vi föreslår att förvaltningen får i uppdrag att prioritera frågan när detta kan genomföras, dock senast 31 augusti 2022.

Ville ha mer tid

Kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) svarade från talarstolen att Jönssons yrkande skulle avslås för att det behövs mer tid för att berörda ska hinna med omställningen.

ANNONS

– Anledningen till att vi yrkar avslag är att det är alldeles för kort tid. Jag kan mycket väl tänka mig att man ska börja att informera om det redan nu och det kanske är så att man kan börja i januari 2023. Vi har större bostadsområden, privata bostads- och hyresrätter och större samlingar av bostäder som inte har möjlighet att sortera ut nu. Att det skulle hinnas med till augusti tror jag inte på.

Stenungsundspartiets Helena Järpsten vände sig direkt till Johan Jönsson:

– Jag tycker ditt förslag var utmärkt och jag stöder naturligtvis detta och yrkar bifall. Corona lärde oss att tänka nytt, tänka snabbt och tänka tillsammans, så vill vi så kan vi.

MP eniga med Moderaterna

Även Miljöpartiet valde att gå på Moderaternas förslag, vilket Jimmy Lövgren poängterade inte ska ses som ett trendbrott.

– Plötsligt händer det att MP helt plötsligt går på Moderaternas linje, vi ska väl inte se detta som ett trendbrott men vi bestämmer oss för att yrka bifall till tilläggsyrkandet.

Flera ledamöter från partierna uttryckte värdet av ett ökat miljötänk inom kommunen. Efter en kort ajournering av mötet ändrade Socialdemokraterna sig och lade därför till att de kan tänka sig låta kommunen genomföra utsortering av matavfall, men då tidigast i januari 2023 enligt Jan Rudén:

– Vi har absolut inget emot att införa ett regelverk som innebär att man ska sortera, men det gäller att genomföra det organisatoriskt också så vi är säkra på att vi kan lösa det. Vi måste få lite mer space att lösa frågan.

Går redan att lämna matavfall

Renova som har entreprenad på att samla in Stenungsundsbornas hushållsavfall samlar i dag redan in utsorterat matavfall. I Stenungsundshems lägenhetskvarter finns sedan lägre tillbaka tunnor för bioavfall, men få väljer att sortera ut maten.

– Vi har ju redan sortering i kommunen, så det finns möjlighet att lämna sitt matavfall, men det sköts väl kanske inte jättebra på de här ställena, säger Henrik Larsson, Renovas gruppledare för Stenungsund.

De allra flesta bostadsrättsföreningar i Stenungsund lämnar redan matavfallet separat.

– Jag tror inte det finns någon bostadsrättsförening som inte har utsortering av matavfall, men jag kan inte så här direkt svara på exakt hur det ser ut.

Eftersom det var ett tilläggsyrkande som lades under sittande möte var Renova tidigt på fredagsmorgonen inte informerade om beslutet.

– Jag visste inte om att de bestämt att matavfallet ska sorteras ut, så nu får vi börja se över det i hela kommunen, säger Larsson.

Oklart hur många nya tunnor som måste ut

Hur många bruna, så kallade biotunnor som måste ställas ut är i nuläget oklart. Bara på landsbygden utförs varje vardag uppemot 300 hämtningar av både gröna och bruna tunnor.

– Vi kan ligga på 300 tömningar per dag och det är både brännbart och kompost som hämtas, säger Henrik Larsson.

Själva höjningen av avfallstaxan gick igenom utan någon diskussion, vilket innebär att en höjning kommer att genomföras. Taxan höjs i fyra steg med sex procent 2023, sex procent året därpå, åtta procent 2025 och åtta procent 2026.

ANNONS