Sofia Westergren (M) och hästen Elvis.
Sofia Westergren (M) och hästen Elvis. Bild: Ingemar Hammarström

Sofia Westergren (M) lämnar riksdagen

STO-områdets enda riksdagsledmot, moderaten Sofia Westergren, kommer att lämna riksdagen för ett jobb inom näringslivet.

ANNONS
LocationStenungsund||

– Jag lämnar mitt uppdrag i riksdagen inom mandatperiodens slut och ställer inte upp för nästa period. Mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Sofia Westergren.

Hon lämnade beskedet på sin Facebooksida under måndagseftermiddagen.

– Det här beslutet har växt fram successivt. Man går och funderar och funderar och sen går det väldigt fort.

Politiker sedan 2010

Sofia Westergren engagerade sig politisk inför valet 2010 och var den första kvinnan i tekniska myndighetsnämnden i Stenungsund. Senare blev hon även kommunens första kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen.

Efter valet 2018 kom hon in i riksdagen, där hon varit den enda riksdagsledamoten från STO-området under den här mandatperioden.

ANNONS

Sofia Westergren sitter som ordinarie ledamot i finansutskottet, men har även jobbat med frågor som rör Orustbron och hästnäringen. Hon har också synts i debatten om landsbygdsfrågor, inte minst på sociala medier.

LÄS MER:Hon kräver att hästhandel stryks ur konsumentköplagen

Stått upp för bilen

– Jag har haft möjligheten att stå upp för bilen och diskutera landsbygdsfrågor utifrån det perspektivet. Bilen är väldigt viktig för mobiliteten om man bor på landet.

Sofia Westergren har bland annat slagits för sänkt skatt på bränsle med en krona litern.

Även frågor som rör vägbommar mot järnvägen i Ödsmål har legat henne varmt om hjärtat.

– Den bristande säkerheten har drabbat Stenungsund hårt och det behöver man få ordning på.

Sofia Westergren är en av relativt få riksdagsledamöter från STO-området genom åren. Det är bara ett drygt 10-tal politiker från området som suttit i riksdagen genom alla år.

En av dem var Märta Fredrikson, som var gift med Sofia Westergrens farfars bror. Hon kom från Orust och representerade centerpartiet under åren 1974 till 1982.

– Förr var det främst centerpartister som representerade STO-området, säger Sofia Westergren.

Närmast innan Sofia Westergren representerades STO-området i riksdagen av socialdemokraten Catharina Bråkenhielm från Orust. Hon satt mellan åren 2002 till 2018.

Vem ska efterträda dig i riksdagen?

– Det är nomineringstider nu, men jag har ingen insyn i det arbetet. Jag kommer att avsluta all politik i och med att jag börjar jobba inom näringslivet.

ANNONS