Sofia Westergren (M).
Sofia Westergren (M). Bild: Hampus Kopparklint

Sofia Westergren (M) var med och fällde regeringen

För första gången har en svensk statsminister fällts i en misstroendeomröstning. Både det och att jobba under en pandemi har varit en speciell upplevelse, menar ledamoten Sofia Westergren (M) från Ucklum.
– Vi nya ledamöter som kom in 2018 har varit med om en historisk tid, säger hon.

ANNONS
|

Sedan Sofia Westergren (M) från Ucklum blev invald i riksdagen har det hänt flera saker som många riksdagsledamöter före henne aldrig fått uppleva. En av dem skedde under måndagen, när statsminister Stefan Löfven fälldes i en misstroendeomröstning.

Aldrig förr har en svensk statsminister och hans regering fällts på det sättet.

– Jag tycker verkligen man ska stanna upp och tänka till. Det här är en historisk händelse, och viktigt demokratiskt. Regeringen har haft ett svagt regeringsunderlag och lett med tanken att utesluta andra partier, säger Sofia Westergren.

Hon och Moderaterna röstade för att fälla Löfven och regeringen, men hon menar att trots att hon är glad över utgången är det en allvarlig stund.

ANNONS

– Vi hade ju den vinnande voteringen så det är klart man blir lite uppfylld, samtidigt som stundens allvar gör det svårt. Det är ju inte Stefan Löfven som person vi misstror, det är ju honom i sin position. Vi hade också bestämt att vi inte skulle applådera om vi vann vår votering.

Inte träffat kollegor på ett år

En annan sak som satt tonen för Sofia Westergrens arbete i riksdagen, och som ingen för tre år sedan kunde förutspå skulle hända, är pandemin.

Sedan förra våren har många jobbat hemifrån, och på grund av det är dagens misstroendeomröstning första gången på över ett år som Sofia Westergren träffar några av sina kollegor.

– Jag har haft många debatter, så jag har varit här en del, men jag har flera kollegor som inte varit här alls under pandemin.

På grund av att alla var på plats kunde de heller inte sprida ut sig och genomgå den numera vanliga coronaproceduren att identifiera sig med sitt kort vid voteringen, för att man inte satt på sin egen plats.

”Har varit en historisk tid”

– Idag var första gången på ett år vi satt på våra platser.

Dessutom, vilket enligt Sofia Westergren kändes både ovant och tråkigt, kunde partikollegorna inte krama om varandra efter den vunna voteringen.

Inte heller fick de dröja sig kvar vid fiket och prata om dagen, och efter arbete i finansutskottet imorgon åker hon hem till Ucklum igen.

– Vi nya ledamöter som kom in 2018 har varit med om en historisk tid. Först tog det fyra månader att bilda en regering, sedan corona och nu en misstroende omröstning som fällde statsministern.

ANNONS