Sommarskoj för unga igång igen

På Hasselgården arbetar just nu sex feriearbetare som ledare för sommarskoj. Här finns möjligheter till en rad aktiviteter som pingisturnering, tv-spel och musicerande. Fokus ligger på att det är barnen och ungdomsledarna som ska få bestämma dagsschemat.

ANNONS

Tidigare i sommar har Hasselgården haft öppet under tre veckor för barn och ungdomar. Nu är fritidsgården öppnad på nytt under tre veckor av sommarskoj med kommunens feriearbetare. Åldern på deltagarna sträcker sig från de som ska börja i årskurs 5 till de som ska börja i årskurs 9.

– Det är roligt. Vi har lekt med barnen, målat, bakat kladdkaka och spelat musik hittills, berättar Leandro Nguyer som är en av feriearbetarna under Sommarskoj.

På fritidsgården finns möjligheter till många aktiviteter med bland annat musikrum, pingisbord, biljardbord, tv-spel, idrottsplan och idrottshall. Varje morgon träffas feriearbetarna vid niotiden och planerar dagen tillsammans under en timme innan dörrarna öppnas för barnen. Både feriearbetarna och deltagarna på Hasselgårdens Sommarskoj får vara med och bestämma vad för aktiviteter som ska göras.

ANNONS

– Ibland bestämmer vi redan dagen innan, när vi städar, vad vi ska hitta på. Vi kollar på vädret och vad som kommer passa utefter, säger Linnea Karlsson, som tidigare har feriearbetat på ett äldreboende.

Med två vuxna fritidsledare på plats finns det alltid möjlighet för feriearbetarna att be om hjälp eller råd.

– När jag gick i sjuan och åttan så brukade jag gå hit till fritidsgården efter skolan. Vi kunde spela fotboll och sånt, berättar feriearbetaren Anjan Abuissa som idag går samhällsprogrammet på gymnasiet.

Tidigare i veckan höll de i en fotbollsturnering där 30 barn anslöt och var med. Idag vankas pingisturnering inomhus då det ser ut att bli regn. En annan inomhusaktivitet som går att göra vid sämre väder är att spela Tv-spel på fritidsgårdens övervåning. Här om dagen spelades det FIFA mellan feriearbetarna och Sommarskojs deltagare.

– Men då förlorade vi mot barnen, säger Anjan och skrattar tillsammans med sina kollegor åt förlusten.

ANNONS