Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sonjas låt fick ett uppsving – efter nära 40 år

Låtskrivaren Sonja Bjurdell fattade först ingenting då hon hörde de välbekanta melodislingorna och orden spelas upp i radion.
– Jag trodde först att jag hade blivit synsk, eftersom jag kände igen låten så väl och ändå inte. Men så kom jag ju på att det var jag själv som skrivit den – för nära 40 år sedan, berättar hon.

Det var en septemberdag som Sonja Bjurdell satt hemma i Högenorum och slölyssnade på P4 Göteborg.

– Jag satt och skrev på ett jazzstycke, när jag plötsligt blev störd i mina tankar och började nynna med i låten. Jag fattade inte varför jag kände igen den så väl och kunde sjunga med i den. Jag trodde först att jag blivit synsk, men så kom jag ju på att det var jag själv som skrivit den, berättar hon.

Historien om hur låten blev till är om möjligt lika fascinerande som hur den nu plötsligt hittat tillbaka till etern, nära 40 år senare.

– Det var i början av 1980-talet när den nya flugan bodybuilding tagit världen med storm. Efter att själv ha jobbat ganska intensivt med bland annat olika krogshower i Stockholm kände jag att det här kanske vara något man borde testa på för att komma i form. Så jag började med att besöka en liten kvartersaffär för att inhandla kosttillskott, vilket var väldigt populärt att äta bland de som styrketränade vid den tiden, berättar hon.

Överhörde högljutt samtal

Väl inne i butiken överhörde hon ett ganska högt telefonsamtal som fördes mellan två personer bakom ett grönaktigt, ihopdraget skynke.

– Det var inte så att jag tjuvlyssnade, men jag kunde ju inte undgå att höra vad de pratade om. Nämligen ett stort kommande bodybuildningevent i Mantorp, dit de behövde någon som kunde skriva en låt på temat. Så när butiksinnehavaren kom ut sa jag som det var, att jag hört vad de pratat om och att jag kunde skriva den åt dem om de ville.

Utan att veta så mycket mer om Sonja, vid den tidpunkten med efternamnet Bojadzijev, fick hon jobbet.

– Som betalning fick jag sedan en megapåse kosttillskott, berättar Sonja Bjurdell med ett stort skratt.

Janne Schaffer på gitarr

Den färdiga låten ”Bodybuilding” visade sig också falla musikproducenten Ingela ”Pling” Forsman i smaken. Så kom det sig att låten spelades in med bland annat Janne Schaffer och Anders Nordh på gitarr, Sam Bengtsson på bas och JC Barreto på synth, varav den senare också körade på låten tillsammans med Ingela ”Pling” Forsman och Sonja själv.

Jag har aldrig blivit så förvånad i hela mitt liv. Jag hade helt glömt bort låten själv och trodde som sagt att jag blivit galen när jag inte kunde komma på varför jag kände igen den så väl

Låten spelades sedan flitigt på radion under en period runt 1982-1983, innan den föll i glömska, ända till den där septemberdagen tidigare i år då P4 Göteborgs Teddy Pankowski utsåg den till ”Dagens fredagsvinyl” efter att lyssnare fått välja ett nummer på en skiva som sedan drogs ur radiokanalens vinylbox.

– Jag har nog aldrig blivit så förvånad i hela mitt liv. Jag hade helt glömt bort låten själv och trodde som sagt att jag hade blivit galen när jag inte kunde komma på varför jag kände igen den så väl, berättar Sonja Bjurdell.

Intensivt detektivarbete följde

Ett intensivt detektivarbete för egen del följde sedan för att med hjälp av vänner i källare, på vindar och i garage söka efter skivspelare och gamla datorer som klarade av att spela vinylen och överföra datafilerna för göra den tillgänglig för moderna lyssnare.

– Efter radioprogrammet fick nämligen både jag och radion flera samtal från lyssnare som var arga för att låten inte fanns att streama på Spotify. Men nu gör den faktiskt det sedan en knapp vecka tillbaka med hjälp av min fantastiske musikerkollega Bengt Nilsson, som lyckats överföra ”vinyldjupet” från skivan och samtidigt lyckats städa bort det mesta av knastret, berättar Sonja Bjurdell.

Som bonus finns också B-sidan på vinylsingeln, ”Burn out, baby”, att streama på samma plats.

Kommande premiär på Kronhuset

I övrigt har Sonja Bjurdell just nu fullt upp med att förbereda premiären av den musikaliska berättelsen ”Drömmen om ett bättre liv”, som kommer att spelas på Kronhuset i Göteborg den 3 och 4 december.

Sonja och gruppen Wavemakers har skrivit musiken till berättelsen som handlar om tiden då många svenskar utvandrade till Amerika. Manus till berättelsen har skrivits av Roger Bodin, före detta vd för Emigranternas hus och evenemanget är del av Göteborgs stads 400-årsjubileum. Tanken är sedan att åka på turné med föreställningen i USA nästa år.

Sonja Bjurdell kan till sin meritlista även lägga både musikaliska och koreografiska samarbeten med flera stora svenska artister som Magnus Uggla, Cyndee Peters och Raj Montana Band.

En tidningsklipp från GT tisdagen den 31 mars 1987 efter att Py Bäckman hjälp Sonja att producera hennes första egna singel. Bild: Privat
En tidningsklipp från GT tisdagen den 31 mars 1987 efter att Py Bäckman hjälp Sonja att producera hennes första egna singel. Bild: Privat

Efter att ha körat bakom Dan Hylander och Py Bäckman i Raj Montana Band i flera år på 80-talet, fick hon också hjälp av just den senare att producera sin första egna singel, ”Flundror om vintern” 1987.

Musiklärare på Svartedalsskolan

Sedan 37 år tillbaka har Sonja Bjurdell samtidigt med sitt eget musicerande troget arbetat som musiklärare på Svartedalsskolan i Göteborg.

– Men nu håller jag faktiskt på att börja knyta ihop den säcken lite grann, även om det är med delade känslor då jag verkligen älskat mitt jobb där. Men det är så mycket annat jag också nu vill göra, förklarar hon.

Och hur går det då med styrketränandet, håller du i det?

– Nej, det kan jag väl inte påstå, även om jag och Py Bäckman faktiskt gjorde ett tappert försök när vi var ute på turné tillsammans för att hålla oss i form på scen. Men jag tränar regelbundet med seniorerna på Nordic Wellness i Stenungsund, där jag också börjat med lite dans igen. Det är bara sååå roligt, jag älskar det!

Sonja Bjurdell har genom åren både producerat musik till andra, samt skrivit flera egna låtar. Senast 2020, då hon släppte singeln ”Stargazer”, en låt om att inte kunnat vara tillsammans med sina nära och kära under coronakrisen. Bild: Privat
Sonja Bjurdell har genom åren både producerat musik till andra, samt skrivit flera egna låtar. Senast 2020, då hon släppte singeln ”Stargazer”, en låt om att inte kunnat vara tillsammans med sina nära och kära under coronakrisen. Bild: Privat

Sonja Bjurdell

Ålder: 63 år

Bor: Hällebäck i Högenorum sedan två år tillbaka. Tidigare Göteborg och Stockholm. Född i Lysekil.

Familj: Maken Rune och två vuxna barn, dottern Olivia 28 år och sonen Edvin, 25. ”Sedan har jag precis också blivit mormor till en underbar liten pojke på tre veckor som heter Aaron”.Till familjen hör också hundarna Ziva och Zelda.

Yrke: Utbildad rytmikpedagog med en master i musiklära vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Skriver också egen musik och har genom åren både körat och dansat bakom olika svenska artister, samt koreograferat olika krogshower på bland annat Berns i Stockholm.

Aktuell med: Den nylanserade 80-talsdängan ”Bodybuilder” och ”Burn out, baby”, som sedan den 6 oktober finns att streama på Spotity. Har även tillsammans med gruppen Wavemakers skrivit musiken till den musikaliska berättelsen ”Drömmen om ett bättre liv”, som kommer att spelas på Kronhuset i Göteborg den 3 och 4 december. Har också tillsammans med Bengt Nilsson skrivit och sjunger själv flera av låtarna i den populära filmserien om Johan Falk.

Lyssnar själv på: Jag älskar att lyssna på i princip all musik och har också börjat lära mig att verkligen uppskatta och höra djupet i klassisk musik, samt insett hur den i mångt och mycket format dagens hårdrock.

Kuriosa: Hjälpte 1979 Magnus Uggla med hans scenshow i Melodifestivalen, då bidraget ”Johnny the Rocker” hamnade sist. Fick i gengäld fira desto mer 30 år senare, när ”Siren Siren”, det bidrag hon varit med och skrivit till kinesiska varianten av Melodifestivalen vann hela tävlingen i Kanton 2009.

Längtar efter mest just nu: ”Det är så mycket så jag vet inte vart jag ska börja, men mest av allt just nu ser jag nog fram emot föreställningarna av ”Drömmen om ett bättre liv”, som ju blivit uppskjutna i över ett år på grund av pandemin. Så nu hoppas jag bara också att allt ska klaffa beträffande såväl scenografi, dans, ljud och ljus vid premiären i december.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.