Ljungskilebon Stefan Eriksson, med sommarhus på Orust, hade önskat något utskick med information om passets försening.
Ljungskilebon Stefan Eriksson, med sommarhus på Orust, hade önskat något utskick med information om passets försening. Bild: Moa Edstam

Stefan får vänta ett halvår på sitt pass

I början av mars bokade Stefan Eriksson tid för att göra ett nytt pass i Stenungsund. Fördröjningar har gjort att passet kommer vara färdigt först sista veckan i augusti.
– Jag har väldigt svårt att tro att det kommer bli tidigare än så.

ANNONS

Redan den 3 mars bokade Stefan Eriksson tid för att få nytt pass. Efter pandemin var ressuget stort och vanligtvis brukar han tillsammans med sin fru bila eller bussa ner mot kontinenten. Väntetiden för att skaffa nytt pass var långa och han fick tag i en tid i Stenungsund först 13 juni.

– Då sa de att det skulle ta mellan 30 och 50 dagar. Vi tänkte att det inte gjorde något, vi skulle få våra pass i slutet av juli och vi hade inte bokat in någon resa än, säger Ljungskilebon som har sommarstuga på Orust.

Nästan ett halvårs väntan

En tid efter passbesöket hos polisen gick Stefan in för att se hur läget med passen var och läste på polisens hemsida att passleveransen skulle försenas till vecka 34, sista veckan i augusti.

ANNONS

– Då är det en vecka ifrån ett halvår sen vi först bokade tiden. Jag har väldigt svårt att tro att det skulle bli tidigare än så, säger han om det försenade passet.

Eftersom Stefan Eriksson och hans fru är pensionärer och brukar boka sina resor spontant går det ingen nöd på dem. De kan tänka sig att resa i september lika väl. Men Stefan önskar att de hade fått tydliga information om att passen skulle bli färdiga först i slutet av sommaren.

– Jag fick läsa det själv och fick ingen info eller utskick. Det var dåligt när det sa att det skulle ta max 50 dagar och så blir det en hel månad extra. Det vore rimligt om det skickade ut något automatiskt utskick till alla som blir påverkade av förseningen, säger han.

Nationellt id-kort ett alternativ

Stefan fick information hos polisen att man även kan göra ett nationellt id-kort, vilket bara skulle ta fem dagar att få hem. Detta id fungerar istället för pass i EU-länder men Stefan och hans fru var inte tillräckligt insatta i det för att ta id-kortet samtidigt som de gjorde sina nya pass.

– Men det är inte så att vi har sparat i tre år för en resa vi ska på. Vi hade tänkt att åka nånstans neråt mot Polen, Tyskland eller Tjeckien. Antingen får vi vänta till att passet kommer i slutet av augusti eller så får vi skaffa ett nationellt id-kort, säger han.

LÄS MER:Passkrisen: Polisen i Stenungsund har extraöppet – personal jobbar övertid

LÄS MER:Efter passfusket – polisen ändrar reglerna

LÄS MER:Trycket på passtider i Stenungsund har lättat

ANNONS