Foto: Press/Gabrielle Beans
Bild från Forskarfredags vetenskapsfestival 2020.

Stenungsund fylls av forskare för en dag

Nästa vecka äger det årliga evenemanget Forskarfredag rum runt om i Europa. I Stenungsund bjuds allmänheten in till dialog och föreläsning med forskare, bland annat på Molekylverkstan.

ANNONS
|

Det årliga evenemanget som sätter forskningen i centrum runt om i Europa kommer tillbaka till Stenungsund under fredagen den 24 september. Detta i form av forskarbesök på skolor men också föreläsningar för allmänheten. Forskarfredag har arrangerats varje år sedan 2006 och delfinansieras av EU. Vetenskapsfestivalen är tillgänglig i över 400 länder runt om Europa.

– Syftet är att nå allmänheten med forskning, att avdramatisera den – men också att skapa dialog kring den, berättar Sanida Okanovic på Molekylverkstan, som är med och arrangerar evenemanget i Stenungsund.

De forskare som bjuds in är såväl från universitet som näringslivet och många lokala företag kommer att vara delaktiga i årets evenemang. Forskarna kommer bland annat från Göteborgs Universitet, Chalmers och Borealis och finns under fredagen tillgängliga för allmänhetens frågor och funderingar. Några åker också ut till kommunens grund- och gymnasieskolor.

ANNONS

– På skolorna inspirerar, informerar och möter forskarna eleverna. De presenterar sig själva och sin forskning. Det brukar bli väldigt bra samtal, säger Sanida Okanovic.

Hon berättar att under årets Forskarfredag kommer mycket fokus att ligga på klimatfrågor och återvinning. Exempelvis hur de lokala företagen arbetar utifrån miljöfrågor och mål om att bli klimatneutrala.

Stenungsundstorg är också med och samarbetar med Forskarfredag. Frukost med en forskare kommer att hållas på Bistro Beo och på Molekylverkstan kommer det att finnas forskare på plats för att presentera sig själva, yrket och svara på frågor från allmänheten.

Ett urval av Forskarfredags föreläsare och forskare

• På Bistro Beo anordnas frukostseminarie med gästföreläsarna Katrin Linqvist från RISE och Lars Josefsson från Västsvenska Kemi- Materialklustret.

• Aktiviteter och experiment kommer att finnas på Molekylverkstan. Här väntas också besök från forskaren Mikael Widell från Nouryon.

• Kristinedalskolans grund- och högstadieskola besöks av Jessica Hesselgren från Borealis.

• Till Nösnäsgymnasiet kommer sex olika forskare från både universitet, högskola och näringslivet.

ANNONS