Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto. Bild: Riksbanken
Arkivfoto. Bild: Riksbanken

Stenungsund går 84 miljoner plus

84 miljoner – det är det beräknade överskottet i Stenungsunds ekonomi under 2021. Redan efter åtta månader har kommunen ett överskott på 67 miljoner. Både skolan och sociala verksamheten går med plus men investeringarna är lägre än väntat.

Delårsbokslutet för årets första åtta månader i Stenungsund är glädjande läsning både för kommuninvånarna och politikerna. För andra året i följd redovisat kommunen stora överskott.

– Vi ska inte förneka att vi fått stora tillskott av statliga pengar under pandemin. Samtidigt har dock verksamheterna gjort ett bra jobb, inte minst inom socialtjänsten och skolan. Man har fått ned mycket stora underskott på senare år, säger ekonomichef Erica Bjärsved.

Ett exempel är enligt ekonomichefen att socialtjänsten har fått ned kostnaderna för placeringar av barn och unga. Man har också fått ökade statsbidrag till äldreomsorgen men har även stängda avdelningar inom Särskilt boende och gruppbostäder. Socialtjänsten har en prognos med ett överskott på 12,9 miljoner.

kolan räknar med ett överskott på 6 miljoner och det handlar om att både förskolan och grundskolan går med plus.

– Dessutom har vi fler elever i gymnasiet vilket har sin betydelse också ekonomiskt, påpekar Erica Bjärsved.

Samhällsbyggnadssektorn har mindre överskott i sin prognos eller endast 600 000 kronor. Även sektor stödfunktioner redovisar en positiv prognos trots att man avslutat hyresavtalet med Hotell Reis vilket innebär en lägre prognos än vad man trodde i april. Försäljning av exploateringsfastigheter blir också lägre än de senaste åren. De två affärsdrivande enheterna avfall och va redovisar en nollprognos. Återställning av deponier kan dock bli en kostsam fråga och där gör en konsult nu en utredning.

Investeringsprognosen för året är emellertid betydligt lägre än man tidigare räknat med. Prognosen för investeringarna är att man gör av med 215 miljoner i år vilket är hela 187 miljoner mindre än den ram kommunen har satt upp. Det handlar framför allt om investeringar som blivit förskjutna i tiden. Inte minst överklagningar av olika slag försenar många investeringsprojekt.

Tilläggas ska också att kommunens bolag går med vinst. Stenungsundshem räknar med ett plus på 28,9 miljoner och Stenungsunds Energi med 5,8 miljoner.

Kommunalrådet Olof Lundberg (S) är inte oväntat nöjd med ekonomin just nu:

– Det är verkligen positivt. Visst har vi fått en hel del statsbidrag men både sociala och skolan har gjort stora insatser för att förbättra sin ekonomi som ser betydligt bättre ut än för några år sedan.

– Däremot är det en eftersläpning på investeringsnivån och i år har vi haft en hel del förseningar både beroende av överklagningar men också att projekt helt enkelt inte kommit igång som det var tänkt från början.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.