Stenungsund är en av de bäst rustade kommuner i Västra Götaland för yttre utmaningar i framtiden enligt en ny rapport.
Stenungsund är en av de bäst rustade kommuner i Västra Götaland för yttre utmaningar i framtiden enligt en ny rapport. Bild: Annika Sahlin

Stenungsund i topp – klättrar i en ny kommunranking

Stenungsund är en av de bäst rustade kommunerna i Västra Götaland för yttre utmaningar i framtiden, enligt en ny rapport. Och riksmässigt har de klättrat flera placeringar.
– Ju bättre förutsättningar kommunen har desto robustare är de, säger Mattias Frithiof, sektionschef WSP Advisory.

ANNONS

Analys- och teknikkonsultföretaget WSP släpper varje år en rapport, Regionernas kamp, som visar hur väl rustade Sveriges 290 kommuner är för framtidens yttre förändringar och kriser.

Flera parametrar avgör vilken ranking en kommun får. Avgörande faktorer är utbildningsnivå, klimatarbete, företagsklimat samt hur arbetsmarknad och ekonomi ser ut i respektive kommun. Enligt WSP handlar det också om kommuners förmåga att hantera utmaningar. Det kan handla om allt ifrån hög inflation och pandemier till klimatförändringar.

”Vad som gör Stenungsund speciellt är att invånarna är välutbildade och har höga inkomster”, säger Mattias Frithiof.
”Vad som gör Stenungsund speciellt är att invånarna är välutbildade och har höga inkomster”, säger Mattias Frithiof. Bild: Pressbild

I rapporten för 2022 kniper Stenungsund en fjärdeplats i Västra Götaland och landar på en sjuttonde plats i Sverige.

– Vad som gör Stenungsund speciellt är att invånarna är välutbildade och har höga inkomster. Ju bättre förutsättningar kommunen har desto robustare är man när det händer saker i kommunen eller omvärlden, säger Mattias Frithiof.

ANNONS

Tjörn och Orust slutar på en 16 respektive 26 plats i Västra Götaland. I riket tappar båda kommunerna placeringar men för Tjörn är den allra värst då de har gått från plats 67 till 92. För Orusts del handlar det om ett tapp på nio placeringar, från 131 till 140.

Stenungsund lockar välutbildade

För att sätta det i perspektiv: En kommun med låg ranking har oftare, enligt Mattias Frithiof, en äldre befolkning och få arbetsgivare som fler är beroende av. Dessutom har befolkningen i dessa områden svårt att ta sig till och från andra orter och städer.

– Man är också utsatt för klimatförändringar. De här förändringarna betyder inte att man inte är robust men då krävs det mer. Det är ännu viktigare att jobba med det, säger Mattias Frithiof.

En faktor som gör att Stenungsund får en högre placering är närheten till Göteborg.

– Man har access till den stora stadens utbud, till exempel arbetsmarknaden. Orten lockar till sig personer som har jobb i storstaden. Många har god löneutveckling och jobb, det är i sig en robusthetsfaktor. Sen är många välutbildade, säger han.

Bostadsmarknaden spelar en viss roll

Jämfört med förra året har Stenungsund klättrat åtta placeringar. Förklaringen är att fler flyttar in till kommunen.

I rapporten framgår att kranskommuner till storstäder toppar listan före storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. En orsak till det trendbrottet är att pendlingsavstånden är korta.

– Det drivs väldigt mycket av bostadsmarknaden och prisläget. De som flyttar får rimligare pris för bostad och är nära staden. Nu när man kan jobba hemifrån så får de större bostad utanför en storstad, säger Mattias Frithiof.

LÄS MER:Görans bror försvann spårlöst från Hjälteby– har levt med ovissheten i 47 år

LÄS MER:Här skapas årets muralmålning

ANNONS