Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att bemöta trycket av antalet personer som vill vaccinera sig kommer extratider att erbjudas i Norums församlingshem de kommande veckorna. Bild: Annika Sahlin Ottosson/Privat
För att bemöta trycket av antalet personer som vill vaccinera sig kommer extratider att erbjudas i Norums församlingshem de kommande veckorna. Bild: Annika Sahlin Ottosson/Privat

Stenungsund rustar för ökat tryck på vaccinering

Under måndagen öppnade bokningen för att kunna få den tredje dosen covid-19-vaccin för alla vuxna i Västra Götaland. I Stenungsund förbereder man nu för att kunna vaccinera i större skala de kommande veckorna, då även med extratider inbokade i Norums församlingshem den 20 och 27 januari.

Under måndagsförmiddagen fanns inga bokningsbara tider för vaccinering tillgängliga i Stenungsund under den kommande veckan. Inte heller inför nästa vecka, men enligt Viktor Persson, verksamhetschef för Capio vårdcentral, rehab och företagshälsa i Stenungsund, kommer flera tider att läggas upp på hemsidan redan på onsdag.

– Vi vaccinerar just nu redan mellan 150 och 200 personer i veckan på vårdcentralen och håller även på med förberedelser för att kunna vaccinera i större skala i Norums församlingshem torsdagen den 20, respektive den 27 januari. Tider för detta kommer vi lägga upp på vår hemsida under denna vecka, uppgav Viktor Persson under måndagsförmiddagen.

LÄS MER: Nu kan 18-åringar boka tid för tredje vaccindosen i Västra Götaland

– Med tanke på den smittspridning som nu pågår känns det viktigt att berätta det så att alla vet att vi verkligen gör vad vi kan för att vaccinera så många som möjligt. Kyrkan har också varit väldigt samarbetsvilliga i detta och lånat ut sina lokaler för ändamålet, både nu och tidigare i höstas, fortsätter han.

Ökat tryck att vänta

Hittills har över 11 000 personer vaccinerats sedan Capio öppnade för vaccinering på vårdcentralen i Stenungsund.

– Av de över 80 år har också 80 procent av de dryga tusen personer som först släpptes på i kön fått dos tre redan i mitten av december, uppger Viktor Persson.

När nu resten av alla vuxna över 18 år får boka tid ökar förstås trycket, inte minst genom utmaningen att hålla övriga verksamheter igång när även många andra infektionssjukdomar florerar, betonar han.

Flera extratider i februari

– Vi kommer därför senare i februari att fylla på med fler extratider för vaccinering i Norums församlingshem, då många av de som nu släpps på i kön samtidigt förmodligen ännu inte är aktuella för vaccinering eftersom det ska ha gått sex månader sedan man fick den sista sprutan.

Totalt räknar Viktor Persson med att mellan 400 och 600 personer dagligen ska kunna erbjudas tid för vaccinering då tio-tolv sköterskor kommer att finnas behjälpliga vid församlingshemmet i Norum.

LÄS MER: Antalet covid-19-fall fördubblade under nyårsveckan i regionen

LÄS MER: Rusning efter dos tre väntas – men inga tider finns i STO

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.