Nattvandrarna Stefan Persson, Tiina Bäckström och Bengt Hallberg vid ett tidigare tillfälle. Nu är det dags att starta upp verksamheten igen.
Nattvandrarna Stefan Persson, Tiina Bäckström och Bengt Hallberg vid ett tidigare tillfälle. Nu är det dags att starta upp verksamheten igen. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Stenungsunds nattvandrare vaknar efter pandemin

Sedan slutet av 80-talet har nattvandrare haft koll på Stenungsunds gator om nätterna. Under pandemin har verksamheten legat och sovit, men nu börjar nattvandrarna vakna igen och förbereder sig för första vandringen efter pandemin.
– Det är dags att vi ruskar liv i oss igen, säger Stefan Persson som är med och styr upp nattvandringen.

ANNONS

För den som gått runt på Stenungsunds gator sena kvällar och nätter har nattvandrarna varit ett ständigt återkommande inslag. De senaste åren har dock dessa vandringar uteblivit och nattvandrarna har själva legat och sovit. Men nu tänker de vakna ur sin drygt två år långa pandemislummer.

På långfredagen är det nämligen dags för den första nattvandringen i staden.

– Engagemanget har legat på hyllan, men det är ändå hyfsat många som fortfarande är sugna på att gå, säger Stefan Persson som är en av personerna som kommer att nattvandra och som är med och styr upp detta.

Katastrofala långfredagar

Fredagen den 15 april är det dags för nattvandrarnas återkomst till stadens gator. Om det kommer att vara extra stökigt den kvällen vet inte Stefan riktigt, men han minns tillbaka på en del problematiska långfredagar.

ANNONS

– Förr var det katastrofalt. Nu har det dock lugnat ner sig de senaste åren. Men det verkar som att de gamla kulturerna kommer igen. Då är det bra med vakande ögon ute. Det säger åtminstone min magkänsla.

Inför uppstarten är det fem som har anmält sitt intresse hittills. Den siffran kan komma att öka en hel del innan det är dags.

– Totalt är vi ungefär 120 nattvandrare, sen vet jag inte hur många som fortfarande är aktiva efter att det kommit en pandemi emellan. Fem stycken är ganska bra, men vi hoppas på fler.

Femtonde uppstarten

Stefan Persson berättar att återkomsten efter pandemin blir den femtonde uppstarten av nattvandringen i Stenungsund.

– Nattvandrarna har funnits i Stenungsund sedan 80-talet i olika skepnader. Det har varit stabila grupper ibland men det går i generationer. Barn blir vuxna och det kommer nya till gruppen. Det gäller att hålla i och hålla ut.

Under pandemin har gruppen fått en ny lokal vid hamnområdet i Stenungsund. Nu hoppas man att långfredagens nattvandring blir början på en ny fas för nattvandrarna i staden.

– Vi kommer att försöka ha nattvandring varje vecka, men det beror på hur många eldsjälar det finns. Förhoppningsvis hänger nya på så att vi kan bygga upp det igen.

Viktigt med relationen till unga

Att nattvandra innebär inte bara att man har koll på vad som händer, berättar Stefan. Man bygger även upp relationer ute på stan och får se hur det ser ut i samhället om nätterna.

– Man bygger en relation med unga och får vara ”the good guys” som ungdomarna kan prata med. Sen är man även alla vuxnas ögon och ser hur samhället ser ut kvällstid när allt stängt och alla är inne och ser på tv. Dessutom pratar vi med polis och skapar en relation till samhället nattetid.

– Det är ett helt annat liv i samhället då. Det är rätt intressant att se, både det bra och det dåliga.

Stefan betonar även att det är väldigt trivsamt att vara ute och nattvandra.

– Det är trevligt att gå runt ett gäng vuxna och snacka. Ungdomarna vill också gärna prata om det som rör dem. Man har ju väldigt många frågor som ung.

ANNONS