Stenungsunds pastorat bjöd in till kransbindning i Norum

Något personligt, ett minne att lägga på graven. Många tog tillfället i akt och skapade en krans att pryda en anhörigs grav med under lördagen.
– Första timmen bands ett 20-tal kransar här, och det blir ett antal till under dagen, säger Emma Gilland, kyrkogårdsvaktmästare för Svenska kyrkan Stenungsund.

ANNONS
|

Alla helgons dag firas den första helgen i november. Det är en dag då vi minns de som inte finns med oss längre lite extra och dekorerar gravar med ljus och blommor.

Ödsmål och Norum

Kransar och gravdekorationer kan bindas av många olika slags material. Med naturmaterial kan man göra en fin gravdekoration, det visade kyrkogårdsvaktmästarna Emma Gilland och Kajsa Fondén-Rundblad då Svenska Kyrkan i Stenungsund bjöd in till kransbindning vid Ödsmåls och Norums kyrkor.

– Vi var under fredagen i Ödsmål och där bands det nog ett 15-tal kransar. Första timmen här i Norum har ett 20-tal kransar blivit färdiga, säger Emma Gilland.

ANNONS

Material för kransbindning hade de båda hämtat från naturen i kyrkornas närhet så som kvistar, löv och annat fint. Pastoratet bjöd på allt material men uppmanade kransbindarna att swisha en slant till kyrkans internationella arbete, Act.

Använder återbrukat

– Alla får en stomme att börja med, stommen kan de sedan dekorera med granris, kottar och ljung. Vi har även återbrukat material, som ljung, som annars skulle slängas, säger Kajsa Fondén-Rundblad.

De rutinerade kransbindarna hade med en del eget material som de smyckade sina kransar med. Kimona Holmström har kommit till Norums kransbindardag i flera år, detta var sjätte gången tror hon.

– Jag älskar att pyssla så jag har med lite eget material som jag sätter på mina kransar, säger hon och visar på pärlor och hjärtan som pryder kransen.

Personlig touch

Karin Nilsson hade med sig sin mamma Iréne till kransbindningen. De båda tillverkade ett flertal kransar av materialet kyrkan bistod med, men de valde även att lägga till en egen personlig touch på det hela.

– Jag har köpt batteridrivna ljusslingor som vi tänkte vira runt kransarna. Det är även fint att lägga en slinga i gravlyktan i stället för ett traditionellt ljus, tipsade Karin om.

Mycket personliga kransar tillverkade systrarna Ebba och Alva Schultz. De planerade att göra flera kransar, till farmor, farfar och mormors gravar. Även deras mamma Sara Schultz fanns med i produktionen men hon hade andra planer för sin krans.

– Jag gör en lite mindre dekoration som jag tänkte sätta ett ljus i. Jag har släktingar i Gällivare och kan inte åka dit med dekoration, så jag tänder ett ljus för dem här hemma i stället.

LÄS MER:Kyrkan prövade strandhäng

LÄS MER:Kyrkan lockade med ”Bög på Tjörn”

LÄS MER:Kyrkan söker julkrubbor till advent – hoppas på flera ovanliga exemplar

ANNONS