Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stod åtalad för att ha försökt mörda – nu frias han

Enligt åklagaren försökte mannen döda med ett stort antal knivhugg.
Nu friar tingsrätten mannen – då nödvärn inte kan uteslutas.
”Utifrån den situation (den åtalade) beskrivit att han befunnit sig i, vilken inkluderat möjligt dödligt våld från två personer, kan våldet han brukat inte anses uppenbart oförsvarligt”, skriver rätten.

– Det är bråttom för han blöder väldigt säger han, det är bråttom.

Strax före klockan 14 dagen före nyår i fjol ringdes ett larmsamtal in till SOS. Vittnen hade då hittat en skadad man på en tomt i ett bostadsområde på Söbacken i Stenungsund.

Han fördes med ambulans till Kungälvs sjukhus med vad som beskrivits som livshotande skador.

En man i 35-årsåldern kunde senare gripas, häktas och sedermera åtalas för försök till mord. Enligt åklagarens gärningsbeskrivning blev målsäganden först knivhuggen när de båda männen satt i offrets bil innan han lyckades ta sig ur bilen och då fick motta ”ett stort antal hugg med kniv” både ståendes och liggandes på marken.

”Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter”, skrev åklagaren i stämningsansökan.

Har nekat till brott

Den åtalade mannen har i utredningen nekat till brott.

Han har för polis hävdat att det befann sig ytterligare en man i bilen vid tillfället, och att de två männen gav sig på honom bland annat med våld och ett verktyg med kniv. Detta ska han sedan, enligt sin egen version, ha lyckats ta ur en av männens händer och använda för att försvara sig.

– Jag tog verktyget och slog honom med den två gånger mot hans hand/arm, vet inte var riktigt, vi var så nära. Jag var panikslagen så jag bara i panik slänger verktyget på marken, har mannen sagt i förhör.

Nu frias mannen från misstankarna om mordförsök, vilket framgår av den dom som föll på tisdagen.

Rätten redogör i sin dom för männens vitt skilda förklaringar till varför de befann sig i bostadsområdet och det som inträffade. De slår också fast att åklagarens gärningspåstående grundar sig i uppgifter från den man som polisen hittade skadad på platsen.

”Uppgifterna om omfattningen och karaktären av våldet får emellertid endast svagt stöd i den rättsmedicinska utredningen, som i flera avseenden är mycket bristfällig”, skriver Uddevalla tingsrätt.

Inga foton av skadorna

Bland annat, skriver de i domen, finns i underlaget till rättsintyget inga foton på mannen vilket försvårat bedömningen av skadorna. De menar därför att det inte går att lägga någon avgörande vikt vid dessa.

”I den mån det är möjligt att dra några slutsatser från rättsintyget kan emellertid konstateras att vissa av skadornas utseende snarare förefaller tala emot att (mannen) utsatts för den stora mängd knivhugg mot bland annat ansiktet som han påstår”, skriver tingsrätten och menar att ansiktsskadorna i stället troligen orsakats av trubbigt våld.

Rätten menar också att målsägandens trovärdighet kan ifrågasättas. Bland annat då han genom utredningens gång förnekat att han och den åtalade ägnat sig åt narkotikaförsäljning, något rätten inte inte tror stämmer, men också för att han inledningsvis hävdade att han attackerats av flera personer.

”De stora trovärdighetsbrister som finns hos (målsäganden) i förening med det svaga stöd hans version av händelseförloppet får av den övriga utredningen medför att (den åtalades) version inte är motbevisad. I sin tur innebär det att (den åtalades) invändning om nödvärn inte framstår som obefogad”, skriver rätten.

Att det även finns brister i den åtalades version ändrar inte det, slår de fast.

Inte uppenbart oförsvarligt våld

Slutligen menar tingsrätten att utredningen inte utesluter att en tredje person kan ha befunnit sig i bilen vid händelsen.

”Utifrån den situation (den åtalade) beskrivit att han befunnit sig i, vilken inkluderat möjligt dödligt våld från två personer, kan våldet han brukat inte anses uppenbart oförsvarligt”, skriver rätten.

Kammaråklagare Alexandra Östberg Giraldo, som tog över målet före huvudförhandlingen, hade under tisdagseftermiddagen ännu inte helt analyserat domen.

– Jag har varit i hovrätten hela dagen, så läste bara domen snabbt på tåget. Jag behöver tid att analysera vad rätten skrivit. Det var för övrigt en välskriven dom. Jag har tre veckor på mig att överklaga, jag kan inte lämna något besked om det i dag, säger hon.

Döms för annan brottslighet

Samtidigt döms mannen för narkotikabrott.

I samband med att hans telefon togs i beslag fann polisen ett foto på tramadol-tabletter, en bild som var daterad till den 28 december förra året. Mannen har erkänt ett innehav av 180 sådana tabletter, något han nu dömts till en månads fängelse för.

Straffet anses dock redan som avtjänat, skriver tingsrätten, då han varit frihetsberövad i nästan fyra månader.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.