En bäver fällde ett träd över en kontaktledning. Det orsakade stora problem i tågtrafiken på Bohusbanan under måndagen. OBS: Bilden är ett montage.
En bäver fällde ett träd över en kontaktledning. Det orsakade stora problem i tågtrafiken på Bohusbanan under måndagen. OBS: Bilden är ett montage. Bild: Henrik Grönberg

Stopp i tågtrafiken efter elfel

Tågtrafiken till och från Stenungsund stoppades under måndagen. Orsaken: En bäver fällde ett träd över kontaktledningen. Det ledde till stor trafikpåverkan – med ett flertal inställda avgångar under måndagen.

ANNONS

Stoppet varade från 05.15 på måndagsmorgonen till klockan 15.45 på eftermiddagen.

Orsaken bakom trafikproblemen är av det ovanligare slaget.

– Det är en bäver som har gnagt av en träd som fallit på en kontaktledning, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket, och fortsätter:

– Det är ganska ovanligt, men det händer ett par gånger per år, säger Denny Josefsson.

Inställda avgångar på flera sträckor

Flera tåg ställdes in och ersattes av bussar. Redan under tidiga morgonen meddelade Västtrafik att avgångar mellan Uddevalla och Göteborg ställts in fram till lunchtid.

– De har tagit i lite för säkerhets skull så att folk kan planera sin dag i stället för att det ställs in fem minuter innan. De jobbar febrilt för att få i gång detta så fort som möjligt, säger Peter Mårefors på Västtrafiks störningsjour.

Främst var det tågen mellan Stenungsund och Göteborg som ställdes in, men alltså även vissa avgångar till och från Uddevalla.

– Vissa tåg leds om via Trollhättan, framför allt de från Strömstad. Sträckan Ljungskile ner till Ytterby, där är tågen inställda. Där blir det ersättningsbuss, säger Peter Mårefors.

Prognosen var ett tag att trafiken skulle kunna rulla igen vid 19-tiden på måndagskvällen.

Exakt hur länge arbetet skulle ta var svårt att säga, enligt Trafikverket.

– Det beror på hur komplicerat det är och hur mycket som behöver bytas, säger Denny Josefsson.

Bohusbanan åter öppen

Vid klockan 15.45 kunde Trafikverket meddela att Bohusbanan åter var öppen för trafik.

Dagens stopp väntas emellertid fortsatt påverka trafiken med förseningar under kvällen.

– Tågen är ute och rullar, det är inga konstigheter med det. Sedan kan man alltid, efter ett stopp i många timmar, förvänta sig förseningar, säger Minka Sidow, störningskoordinator på Västtrafik.

Stationer där trafiken kunde påverkas var: Ytterby, Kode, Strömstad, Skee, Överby, Tanum, Rabbalshede, Hällevadsholm, Dingle, Munkedal, Uddevalla C, Uddevalla Ö, Ljungskile, Svenshögen, Stenungsund, Stora Höga, Göteborg C.

ANNONS