SUP-klubben gav sig ut tillsammans

I tisdags eftermiddag var det återigen dags för Stenungsunds stand up paddleboard, SUP, -klubb att ha klubbpaddling. Där träffas såväl erfarna medlemmar som nyfikna nybörjare för att paddla sup tillsammans.

ANNONS

Vid uppställningsplatsen för båtar, precis bredvid båtrampen, låg paddlebrädorna uppradade redo att blåsas upp. Det visslade i pumparna när var och en greppade tag i handtagen för att fylla brädan med luft. Här har Stenungsunds SUP-klubb sin bod med utrustning och under tisdagseftermiddagen togs all utrustning fram eftersom det var dags för klubbpaddling. Där medlemmarna i klubben ger sig ut på paddlingstur tillsammans.

Peter Johanson är ordförande i Stenungsunds SUP-klubb. Han berättar att syftet med klubbpaddlingarna är att medlemmarna ska ut och paddla tillsammans, men också att personer utanför klubben ska få komma och testa på och lära sig grunderna.

ANNONS
Peter Johansson är ordförande i Stenungsunds Sup-klubb.
Peter Johansson är ordförande i Stenungsunds Sup-klubb. Bild: Gustav Ingerhage

– Det som vi tycker är trevligt när folk kommer och paddlar med oss, det är dels gemenskapen, men sedan också framförallt att man kan få lite tips och råd så att man kan bli en säkrare paddlare. Kanske får ett mer ergonomiskt paddlingssätt så att man inte skadar sig helt enkelt, säger Peter Johanson.

Klubben brukar dra igång under mitten av maj eller början på juni, beroende temperaturen i vattnet. Sedan kör de en gång i veckan ändå tills det blir för kallt i vattnet. Men för de lite mer erfarna paddlarna, spelar varken säsong eller väderlek någon roll.

– Vi i klubben paddlar ju året runt, så vi har flera medlemmar som paddlar på vintern också, säger Peter Johanson.

Vindförhållandena är viktiga för SUP-paddlarna, och de får anpassa sig efter hur det blåser. Den här gången kommer de paddla till Stenungungsbaden och tillbaka.

– Idag har vi rätt vind, då går vi upp till Stenungsön och så ligger vi i lä bakom Stenungsön. Då brukar vi försöka paddla kanske ner mot Stenungsbaden, och sedan vänder vi där och får medvind tillbaka. Stenungsön tur och retur blir väl ungefär tre kilometer.

Är med som nybörjare

Margareta Gullmar och Diana Sundström är här för första gången. Diana har paddlat litegrann förut och ser fram emot att ge sig upp på brädan igen.

Margareta Gullmar och Diana Sundström är inte medlemmar i klubben, men har kommit för att testa på SUP.
Margareta Gullmar och Diana Sundström är inte medlemmar i klubben, men har kommit för att testa på SUP.

– Det ser väldigt mysigt ut, lugnt och bra känsla. Jag har gjort det en gång förut. Det var svårare än vad jag trodde, säger Diana Sundström.

Det är första gången för Margareta, men hon hoppas att hon får blodad tand.

– Det hoppas jag, syftet är att det ska bli lite träning för hela kroppen, säger Margareta Sundström.

Jörgen Holmgrens uppvärmningspass bestod mestadels av solhälsningar,
Jörgen Holmgrens uppvärmningspass bestod mestadels av solhälsningar,

Värmde upp med yogapass

Innan deltagarna ger sig ut, kommer Jörgen Holmgren att hålla ett uppvärmningspass på gräsmattan. Jörgen är erfaren SUP-paddlare och medlem i föreningen, men han är också yogainstruktör vilket märks på uppvärmningen.

– Det är roligare att vara i grupp, det är det ju med det mesta. Det är lättare att ta sig ut om man får energi av varandra. Jag kommer köra ett lite kortare uppvärmningspass. Det blir lite solhälsningar tänkte jag.

Jörgen Holmgren är medlem i SUP-klubben, men också yogainstruktör och höll därför ett uppvärmningspass innan paddlingen.
Jörgen Holmgren är medlem i SUP-klubben, men också yogainstruktör och höll därför ett uppvärmningspass innan paddlingen. Bild: Gustav Ingerhage

Efter Yogapasset var det sedan dags för alla att ge sig ut, och Diana och Margareta var, sin ovana till trots, stabila och säkra på brädan.

Margareta Gullmar ger sig iväg för första gången på sen stand up paddleboard.
Margareta Gullmar ger sig iväg för första gången på sen stand up paddleboard. Bild: Gustav Ingerhage

ANNONS