Rekrytering till lokalpolitiken är svår för vissa partier, medan andra inte haft bekymmer att fylla på sina listor inför valet.
Rekrytering till lokalpolitiken är svår för vissa partier, medan andra inte haft bekymmer att fylla på sina listor inför valet. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Svårt att engagera nya i politiken

Personer i medelåldern med jobb, familj och andra lokala engagemang är den grupp som är svårast att få att engagera sig i politiken. De största partierna som Moderaterna och Socialdemokraterna verkar dock ha lättare än mindre partier.

ANNONS
|

Det här konstaterar företrädare för politiska partier i Stenungsund när de presenterat sina kandidater på valsedlarna inför höstens kommunalval. De flesta partierna har kunnat fylla sina listor väl men samtidigt medger många att det är svårt att engagera nya personer i politiken.

– Vi upplever att det finns svårigheter att få människor engagerade i politiken inte minst medelålders med många andra engagemang. Vi har förståelse för detta och värnar familjen men samtidigt är detta ett bekymmer, säger Nedžad Deumić gruppledare för Kristdemokraterna i Stenungsund.

Partiet har i dag tre mandat men endast åtta personer på sin valsedel.

– Vi är inne i en generationsväxling och vi tror att vi ska kunna klara den också. Sedan är det viktigt att veta vad det innebär att engagera sig politiskt, fortsätter Deumić.

ANNONS

”Har svårigheter inom vårt parti”

Lisbeth Svensson från Liberalerna har liknande erfarenheter att det ofta är svårt att engagera medelålders i politiken:

– Vi har svårigheter inom vårt parti. Det ska vi inte sticka under stol med, men samtidigt upplever vi att det finns många yngre mycket engagerade personer i politiken.

Hon menar också att man måste vara medveten om vad ett politiskt uppdrag innebär och att man inte kan prioritera bort det hur mycket som helst om man väl har engagerat sig.

Agneta Pettersson Bell från lokala Stenungsundspartiet säger att de som lokalt parti faktiskt inte haft några problem att få personer att ställa upp

– Men det kräver ett rejält jobb av oss i ledningen för att rekrytera personer till de politiska posterna. Vi är nöjda med att vi lyckats så bra trots allt.

– Sedan har vi på våra listor tagit bort åldern på politikerna. Vi menar att det inte ska vara fokus på ålder utan det ska handla om kompetens, oavsett hur gammal eller ung en kandidat är.

Risk för skev åldersfördelning

De två största partierna i Stenungsund, Moderaterna och Socialdemokraterna har heller enligt partiledningarna inga svårigheter att engagera personer på sina valsedlar men ett bekymmer är enligt Moderaterna just att man får en åldersfördelning som inte är helt bra med för få yngre:

– Vi har inte haft några bekymmer att få personer att ställa upp men samtidigt krävs det givetvis att vi är aktiva i rekryteringsprocessen, säger oppositionsrådet Maria Renfors.

Jan Rudén (S) konstaterar att det kan finnas svårigheter att rekrytera till politiska poster men att de inte haft några bekymmer:

– Nej jag vågar nog säga att vi ser positivt på möjligheten att få tag i kandidater. Det känns bra för vårt parti att vi klarar den biten.

I många kommuner är svårigheterna att engagera personer politiskt så stora att man inte ens kan ställa upp i kommunvalen. Flera partier, bland annat Miljöpartiet och Liberalerna har drabbats av detta i flera kommuner.

I Stenungsund varierar antalet personer på listorna mellan fem för Miljöpartiet och 40 för Socialdemokraterna och Moderaterna.

ANNONS