Synskadade visade sin vardag i centrum

Ledarhundens dag i Stenungsund är ett sätt att visa de synskadades vardag. Och informationen behövs.
– Ja, det är många som inte vet hur de ska bete sig mot oss, säger Camilla Svensson, ombudsman i Synskadades Riksförbund Bohuslän.

ANNONS

Ledarhundens dag arrangerades runt om i Sverige i onsdags, den 27 april. Utanför Fregatten i Stenungsund hade Synskadades Riksförbund (SRF) och Kustmarkens Hundtjänst gjort en hinderbana för de synskadade och deras ledarhundar.

Flera nyfikna Stenungsundsbor stannade till för att se vad som pågick.

LÄS MER:Hennes hund blev sjuk på promenaden: ”Plocka upp efter era djur”

Alla vet dock inte hur de ska uppträda när de möter en person med ledarhund i vit sele.

– Så är det, och då är Ledarhundens dag ett sätt för oss att komma ut och visa upp oss, säger Camilla Svensson som var på plats tillsammans med sin ledarhund – schäfern Yolli.

Jobbade som designer

Camilla Svensson har en progressiv ögonsjukdom och hennes problem började i 25-årsåldern.

ANNONS

– Jag jobbade som grafisk designer då, men med facit i hand var det inte något bra val.

Idag är Camilla 42 år och ombudsman för Synskadades Riksförbund i Bohuslän. Hon får dagligen till sig en mängd olika problem som synskadade får brottas med runt om i länet.

Det kan vara allt från tillgänglighet till ren diskriminering.

– Att vissa affärer inte låter människor komma in med ledarhund är ett av problemen. Affärsinnehavarna hänvisar till allergi, men det finns undersökningar som visar att parfym är lika allergiframkallande som hundar.

– Men det är väl knappast någon som blivit utkastad ur en affär för att dom haft för mycket parfym på sig...

”Tråkig utveckling”

LÄS MER:Hund på restaurang – det här gäller

Camilla Svensson tycker att det är fel att ledarhundar stängs ute från affärer. Det leder till större isolering eftersom vissa människor helt enkelt avstår från att skaffa sig en hund av den anledningen.

– Det är en väldigt tråkig utveckling, säger hon.

Det finns cirka 270 ledarhundar i Sverige för tillfället, varav de flesta är labradorer. De köps in av SRF och utbildas och dresseras sedan av olika aktörer. Ett av dessa företag är Kustmarkens Hundtjänst i Ljungskile som fanns på plats i Stenungsund under onsdagen.

Utbildningen är A och O för ett lyckat resultat.

– Ja, matchningen är väldigt viktig. Att man hittar en hund som passar för sin egen vardag, säger Camilla Svensson.

Så kan du göra om du möter en ledarhund

Linda Bergsängel, svårt synskadad från Stenungsund, ger sina tips:

Hoppa inte undan om du möter en synskadad person med ledarhund. Då kan hunden tro att alla hinder som den möter försvinner.

Gå inte fram och börja ”prata” med en ledarhund i arbete. Undvik helst ögonkontakt också. Stör man hunden i sitt arbete kan det leda till att ägaren ramlar ned för en trappa, snubblar på ett hinder eller kommer ut på bilvägen.

Men prata gärna med ägaren och berätta om du själv har en hund med dig. Tänk också på att ledarhunden alltid går till vänster så möt alltid ekipaget så att du går på deras högra sida

ANNONS