Tant Brun på Kullen – med kreativiteten i fokus

Drömmen om att starta tygbutik ledde Caroline Braun till att köpa Kullens Gård. I ladorna och husen står tomma lokaler som hon drömmer om att fylla med liv och rörelse. Inne hos Tant Bruns Tyger & Tråd är det det dock pysslet och det småttiga som är fokus.

ANNONS

På Kullens Gård står luften stilla i den varma sommardagen. Den stora röda ladan bildar, ihop med det vita huset, fyra väggar runt den rymliga grusplanen och dess grönskande trädgård. I rosenbusken flyger mängder av fjärilar och tycks utgöra den största delen av rörelse på den fridfulla platsen.

Caroline Braun köpte gården i Strandnorum för två år sedan ihop med sin mamma med drömmen att öppna en tygaffär. De två har i fjol hjälpts åt att skapa den lummiga trädgården mellan husen. Kullens Gård byggdes på 1800-talet och har varit hushåll för flertalet familjer sedan dess. Det var i vintras som Caroline startade tygaffären Tant Brun på Kullen hemma hos sig i det vita huset. Intill finns ett till boningshus som hon hyr ut till sommargäster, det nyöppnade fiket Tant Gredelins café samt en lokal i ladan som hyrs ut till betongmakaren Theresia Lückner och hennes kurser.

ANNONS

– Jag förstår själva principen. Men det här är inte min grej, det här är liksom handfast. Min grej är pyssel. Det småttiga, berättar Caroline Braun och pekar ut över den lilla verkstaden där fluffiga gjutformar och färdiga figurer står utspritt.

Ny kraft och skaparglädje

Tant Bruns tygbutik hann vara öppet i tre månader innan den fick stänga igen. Det var i februari som Caroline gick igenom en tuff period och behövde ha butiken stängd ett tag. Nu har hon fått tillbaka skaparglädjen och känner sig mer på banan igen. Butiken har öppet men bara på lördagar och söndagar än så länge.

Caroline berättar att det har varit svårt att starta upp tygbutiken. Dels att få ett lån för att bygga upp det varulager hon behövde men också med de olika regler som gäller vid att starta eget företag.

– Det tog sin lilla tid och det var en lång väg. Det var bara att våga och kasta sig ut. Det är både en stor omställning och en risk att göra detta, säger hon fundersamt.

Tant Brun på Kullen är en tygbutik med inriktning på hobbysömnad, där finns alltså inga gardintyger eller vaxdukar. Klädtyger, tyger för lappteknik och väskor. Inuti butiken finns inspiration till kunderna, skapad av Caroline själv i form av lapptäcken, kläder och väskor. Här finns också broderade verk som hon själv har gjort.

– Jag målar lite med vattenfärg. Men annars målar jag med tråd, broderar och grejar, berättar Caroline.

Vill gärna jobba med människor

Tidigare har Caroline Braun arbetat som psykiatrisjuksköterska. I gymnasiet gick hon estetprogrammet och sökte senare in till HDK-Valand utan att komma in. Hon fick tidigt barn och fick då se till att få en fast och säker inkomst. Då tog hon beslutet att plugga till sjuksköterska och arbetade senast på Kungälvs Sjukhus.

– Det är egentligen ett jobb som passar mig väldigt bra. Jag vill gärna jobba med människor, hjälpa och vara de svagas röst. Men, jag vill också skapa grejer, förklarar Caroline.

Hoppas på träffar och kurser

Så fort du kommer in i Caroline Brauns vita villa leds du rakt in i butiken. Placerat i det största rummet på nedre plan står rader med tygstycken prydligt uppställda längs väggarna. Hennes egna broderiprojekt står framme, vissa till salu och andra som inspiration till kunderna. Här hänger bland annat en vit herrskjorta med vackra broderier på ryggen och citatet ”Man får vara som man é när man inte blev som man skulle” i broderad text på bröstet.

På andra sidan butiken står ett stort arbetsbord, symaskin, andra verktyg och tyger. Detta är Carolines egna syateljé som med den öppna planlösningen ger en inblick i hennes kreativa zon åt butikens besökare. Just nu håller hon på med lappteknik och visar upp ett mindre lapptäcke som hon arbetar med.

– Så småningom hoppas jag att jag kan ha syträffar, broderiträffar och kurser utöver butiksverksamheten här, berättar Caroline.

Stora planer för Kullens Gård

Det finns utrymmen över på Kullens Gård, bland annat en stor lokal i ladan. Det är dock inte isolerat och kommer kräva mycket tid och pengar för att möjliggöra verksamhet året runt. Men drömmen och målet är för Caroline att med öppna ladudörrar kunna ordna evenemang, konserter och hyra ut festlokal i den gamla röda träbyggnaden.

Inne i den rymliga ladan är det mörkt och luktar trä. Det används i stunden som ett förråd åt familjen efter flytten till gården.

– Här ska det upp en vägg, och jag vill att det ska vara gamla brädor. Jag vill tömma all den här bråten som ligger här. Och sen sätta upp kristallkronor eller någon annan mysig belysning. Bord och stolar, någon scen där borta. Och att kunna ställa upp portarna så funkar det i alla väder, säger Caroline och pekar drömskt ut i lokalen.

Det finns många planer för Kullens Gård och stegvis fylls det på med olika verksamheter och nya besökare. Nyligen hölls det ett event med spelningar på innergården. Ett slags öppningsevent för Betong Tess och Tant Gredelins café.

– Asså det var... Åh, så underbart. Det var så mycket folk så vi fick öppna upp portarna och sätta ut stolarna ända ut på parkeringen. Det var helt fantastiskt, berättar Caroline.

Några lokala artister och band spelade på innergården och många besökare hade kommit för att njuta av musiken och miljön. Där fick Caroline se en glimt av vad som så småningom kan komma att bli av hennes drömmar om och planer med Kullens Gård. Men för att komma dit behöver mer kraft samlas och arbete utföras. Tills vidare är det tygbutiken, kreativiteten och pysslandet som får stå i fokus för Caroline Braun – det som ger henne både glädje och energi i livet.

ANNONS