Svampkonsulent Theresia Lückner älskar att dela med sig av sina kunskaper och nu prisas hon för sitt stora engagemang. Arkivfoto: Sven Lundstedt
Svampkonsulent Theresia Lückner älskar att dela med sig av sina kunskaper och nu prisas hon för sitt stora engagemang. Arkivfoto: Sven Lundstedt

Theresia Lückner prisas för sitt stora svampintresse

Hennes stora kärlek till naturen öppnade upp för en helt ny väg i livet. Vägen leder ut i skog och mark bort från salongen där hon arbetar till vardags. Svampkonsulent Theresia Lückners intresse för svamp prisas nu av egna riksorganisationen.

ANNONS
|

42-åriga Theresia Lückner är frisör, men det mesta av sin lediga tid spenderar hon i skog och mark. Med åren har hennes intresse för det som kan skördas fritt växt sig allt starkare och fokus har allt mer hamnat på matsvampar.

– I samband med att min sambo gick i väggen tillbringade vi allt mer tid tillsammans i skogen. Eftersom jag hade ett så stort intresse för svamp så gick jag först en sommarkurs i svampkunskap och det var så roligt att lära sig mer.

I början av 2019 påbörjade hon utbildningen till svampkonsulent vid Åsa folkhögskola. Parallellt med studierna fortsatte hon sitt arbete som frisör fem dagar i veckan i det egna företaget.

ANNONS
Svamputställning en del av ett grupparbete på konsulentutbildningen. Foto: Privat
Svamputställning en del av ett grupparbete på konsulentutbildningen. Foto: Privat

– Jag pluggade som en idiot vid sidan av mitt vanliga jobb. Jag tog bara en dag extra ledigt i veckan.

Samma år i september tog hon examen som kursetta.

– Då brast det för mig och jag grinade som ett barn. Det hade varit så tuff period och jag var så lycklig att ha klarat det.

Theresia har lagt till företagsnamnet Svamp Tess i sitt aktiebolag då hon bland annat anordnar svampexkursioner. Hon har även tillstånd för livsmedelshantering och säljer det hon skördar som matsvampar, bär och den mycket populära ramslöken

Matsvamp är hennes fokus. Kantareller, tickor och soppar hamnar gärna i korgen. Foto: Privat
Matsvamp är hennes fokus. Kantareller, tickor och soppar hamnar gärna i korgen. Foto: Privat

– Mitt stora intresse är matsvamp. Många frågar om jag är svampexpert, men det är jag inte, utan en svampkonsulent. Det är ganska starkt att säga att man är en expert när det finns tusentals svampar i naturen, även en mykolog kan ta fel. Att kunna lära ut bra matsvampar och förväxlingssvampar till nybörjare och de som kommit lite längre är det jag fokuserar på. Jag artar inte gärna på bild utan på plats i skogen.

Hon är mycket aktiv på Instagram där hon har 840 följare. På sidan delar hon med av sina bästa tips och råd och följarna ställer både frågor och delar med sig av sina egna erfarenheter. Hennes stora engagemang och generösa nätverkande gör att hon valts till årets svampkonsulent av Svampkonsulenternas riksförbund.

– Det var jätteroligt att de utsåg mig. Jag har verkligen lagt mycket energi och tid på det här och jag älskar det.

Året med pandemin har till viss del drabbat hennes verksamhet också då hon arrangerar svampexkursioner under säsong.

– Jag har haft många uppdrag både för privatpersoner, företag och kommuner , bland annat för förskolebarn från Ullstorps förskola i Kungälv. Det är så jäkla kul att arbeta med barn. Där stod 15 små barn och nyfiket tittade ner i korgen jag hade med. Vi har fortfarande kontakt och då de jobbar en del med svampkunskap hör de av sig när de hittat något de inte vet vad det är.

Samboparet Theresia Lückner och Magnus Mattsson tillbringar mycket tid i naturen. Här efter ett kvällsdopp i somras. Foto: Privat
Samboparet Theresia Lückner och Magnus Mattsson tillbringar mycket tid i naturen. Här efter ett kvällsdopp i somras. Foto: Privat

På många av exkursionerna har hon sin sambo Magnus Mattsson med, vilket är både en trygghet och stärkande för relationen.

– Det är jätteroligt att Magnus vill gå med ut. Han är min sidekick som gör inspel och skojar och pratar med deltagarna och han går alltid sist i gruppen. På så vis kan jag fokusera på det jag kan utan att oroa mig för att någon försvinner i skogen.

I rådande läge är det oklart när hon börja planera in några exkursioner när säsongen drar igång i juni då skogens guld, kantarellerna, börjar smyga sig upp ur backen.

– Jag har inte satt ut några datum än, jag avvaktar för jag vill se hur det kommer ligga till med vaccinering och restriktionerna.

Hittills har Theresia Lückner plockat till sig 76 olika matsvampar på sina resor landet runt och här är hennes favoriter.

– Blodsoppen är min personliga favorit, den är fruktansvärt god. Jag tycker också om Karl Johan och ängschampion, men det är ingen nybörjarsvamp för den är lätt att förväxla med giftsvampar.

Hennes bästa råd till den som ger sig ut för att plocka matsvamp är att hålla sig till de sorter man är säker på.

– Ät aldrig något du inte är hundra säker på vad det är.

I Sverige finns sammanlagt 200 svampkonsulenter och medlemmarna i riksförbundet har till uppdrag att öka svampkunskapen i samhället. Konsulenterna stöder också Giftinformationscentralen och läkare vid misstänkt svampförgiftning.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se

FAKTA

Riksförbundets motivering:

Matsvamp är fokus men hennes hjärta bultar också för naturen som rekreationsplats och därmed Sveriges naturvårdsarter. Hon är en driftig tjej, generös nätverkare, stor glädjespridare och mycket stolt över sin roll som folkbildare. Vi är övertygande om att hon på ett personligt och tillgängligt sätt kommer att sprida sina svampkunskaper och förbundets budskap vidare framöver. Det är med stor glädje och en smula framtidshopp styrelsen för SKR utser Theresia Lückner alias Svamp Tess till Årets svampkonsulent året 2021.

FAKTA

Svamp

I Sverige växer cirka 10 000 sorters svampar. Ungefär hundra av dem räknas som matsvampar.

Svamp som inte har torkats eller konserverats på något sätt har dåligt hållbarhet och en vanlig orsak till förgiftning är att man ätit för gammal svamp.

För ekosystemet har svamp stor betydelse eftersom de bryter ner organiska material. Många svampar påverkas kraftigt av miljöförändringar. Över 600 svenska svamparter räknas som hotade.

Källa: Svampkonsulenternas riksförbund, Naturhistoriska riksmuseet

ANNONS