Den tidigare apoteksanställde erkänner de faktiska omständigheterna, men förnekar brott. ”Jag ville bara vara duktig och att det skulle gå fort”, har hen uppgett i förhör. Arkivbild
Den tidigare apoteksanställde erkänner de faktiska omständigheterna, men förnekar brott. ”Jag ville bara vara duktig och att det skulle gå fort”, har hen uppgett i förhör. Arkivbild Bild: Christina Blom

Tidigare apoteksanställd åtalas – misstänkt för receptbedrägeri

En tidigare anställd vid ett apotek i Stenungsund åtalas, misstänkt för bedrägeri, alternativt dataintrång. Detta efter att vid drygt 130 tillfällen ha lämnat oriktiga uppgifter i apotekets datasystem angående försäljning och expediering av receptbelagda läkemedel.

ANNONS
|

Förfarandet ska, enligt det åtal som nu väckts vid Uddevalla tingsrätt, ha skett under nära ett års tid 2019 då den anställda vid totalt 135 tillfällen ska ha registrerat uppdiktade uppgifter om att läkare i Västra Götalandsregionen utfärdat pappersrecept till patienter som har rätt till gratis läkemedel enligt reglerna för högkostnadsskydd.

Den anställde ska genom påstådd försäljning på detta sätt sedan kunnat hämta ut dessa läkemedel ur apotekets varulager.

Narkotikaklassade preparat

En av medicinerna ska enligt förundersökningsprotokollet i fallet röra en medicin som används vid cancerbehandling och kostar runt 60 000 kronor. Flera av medicinerna som hämtats ut ska också vara narkotikaklassade.

ANNONS

Enligt utskrivna läkemedelslistor från Pascal, en webbaserad tjänst för förskrivning av läkemedel som används av vårdpersonal, ska flera av varandra oberoende läkare därefter ha upptäckt att olika preparat ska ha ordinerats av dem. I några av fallen under dagar de inte ens varit i tjänst, enligt en rapport som gjorts av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som också utrett och anmält händelserna.

”En slags lagerrensning”

Själv erkänner den åtalade de faktiska omständigheterna, men förnekar brott. Dennes egen förklaring är att hen skapat receptunderlagen i syfte att få bort läkemedel från apotekets lager, som en slags lagerrensning.

Den åtalade säger i förhör att hen visserligen vetat om att det var möjligt att returnera gamla läkemedel till leverantören, men att denna hantering ska vara både krånglig och tidskrävande.

”Jag trodde inte att det jag gjorde var ett brott. Jag förstod inte konsekvenserna. Jag såg det inte i stort. Jag ville bara vara duktig och att det skulle gå fort, chefen skulle vara nöjd och arbetsplatsen skulle ha bra siffror”, har hen uppgett i förhör.

Den åtalade säger sig sedan ha lagt medicinerna direkt i avfallshanteringen, utan syfte att vilja skada någon eller ta medicinerna för egen räkning.

Äventyrat patientsäkerheten

De begångna handlingar ska dock enligt stämningsansökan bedömas som ett brott, eftersom de gjorts möjliga genom systematiskt missbruk av hens behörighet som legitimerad anställd på apoteket och inneburit ett kringgående av den lagreglerade rätten till läkemedelsförskrivning.

Detta samtidigt som handlingarna även äventyrat patientsäkerheten, då den uppdiktade läkemedelsanvändningen registrerats i olika patienters läkemedelsförteckning hos E-hälsomyndigheten genom de sammanhängande datasystemen.

Den tidigare anställde – som efter att händelserna uppdagades själv valde att lämna in sin vårdyrkeslegitimation – åtalas nu därför för bedrägeri, alternativt dataintrång.

Den tidigare arbetsgivaren yrkar också på skadestånd på totalt 107 000 kronor.

LÄS MER:Misstanken – försökte teckna abonnemang i falskt namn

LÄS MER:Polisen varnar: Ny typ av romansbedrägeri

LÄS MER:Lurades att föra över 200 000 kronor via Swish

ANNONS