Nösnäsgymnasiet fick stänga efter hotet. Nu döms en ung man.
Nösnäsgymnasiet fick stänga efter hotet. Nu döms en ung man. Bild: Mikael Berglund/Tomas Ohlsson

Tonåring döms – spred bild med hot om skolskjutning

Det hela var menat som ett skämt, men slutade med att Nösnäsgymnasiet stängde på grund av den hotfulla situationen. Nu döms en ung man för grovt förtal, sedan han framställt sin kompis som en skolskjutare.

ANNONS
|

Tonåringen fick sin skolkamrat att framstå som en potentiell massmördare. Det anser tingsrätten, som nu dömer tonåringen för grovt förtal.

Det var i februari 2019 som en kille i övre tonåren la ut en bild på sin kompis på Snapchat. Bilden var gammal, och föreställde kompisen i träningskläder med två vattenflaskor i händerna. På bilden stod det "Skolskjutaren han själv", och under texten fanns hashtagen don't come to school tomorrow.

Bilden spreds och polisanmäldes samma kväll. Morgonen efter kontaktade polisen Nösnäsgymnasiet, där de båda killarna gick. Skolledningen tog händelsen på allvar och såg det som ett hot mot skolan och elever och personal som gick där. Den dagen var skolan stängd.

ANNONS

Var menat som ett skämt

Först misstänktes båda killarna för grovt olaga hot eller olaga hot mot grupp, men den utredningen lades ner. När det kom till polisens kännedom att killen som syntes på bilden inte vetat om att den publicerades började ett annat brott att utredas.

Tonåringen som lade ut bilden menade att det hela bara var ett skämt.

"Jag tyckte han såg rolig ut på bilden. Jag tyckte han såg ut som en skolskjutare på bilden. De brukar ha en speciell look."

Nu döms han för grovt förtal mot sin kompis. Han döms till dagsböter, 60 stycken om 230 kronor.

Får betala skadestånd till sin kompis

De båda har tagit studenten, men det framgår i domen att kompisen som syntes på bilden mått väldigt dåligt av det som hänt, och fortfarande lider av att ha framställts som en skolskjutare.

Den dömda killen har i förhör sagt att han trodde det var uppenbart för alla att bilden var ett skämt. Killen säger också att det är polisens och skolans agerande som gjorde att händelsen blev onödigt stor.

Han ska nu betala skadestånd till sin kompis på 17 500 kronor. Det motsvarar enligt tingsrätten ersättning för en månads sveda och värk.

ANNONS