Tsatsikis ”mamma” med i lokalt läs- och skrivprojekt

Moni Nilsson, ”mamma” till bland annat Tsatsiki har varit årets författare i Skapande skolas stora läs- och skrivprojekt för Stenungsunds elever i femman. Deras arbeten från bland annat författarbesöket mynnar ut i prisutdelning för nio bästa serier på Fregatten senare i november.

ANNONS
|

Det har hunnit bli ett 40-tal böcker utgivna sedan Moni Nilsson fattade författarpennan. Och det var med Tsatsiki och morsan som kom ut 1995, som hon fick sitt genombrott. Under pandemin har inspirationen inte riktigt funnits med då hennes skrivande tar avstamp i just relationer och kontakt med andra. Nu när restriktionerna lättat vart efter, har nya berättelser poppat upp i henne och den här gången skriver hon för en yngre målgrupp än hon brukar.

– Jag brukar alltid ha en berättelse som liksom knuffar sig fram, men pandemin tog typ bort allt för mig. Det fanns något jättehärligt med pandemin också, men jag lärde mig att jag behöver energi från omvärlden för att bli sugen och kreativ. Nu när jag äntligen åker iväg och träffar barn på skolor och mina egna barn och barnbarn har jag plötsligt tre berättelser som är sugna på att berättas, säger Moni Nilsson.

ANNONS

Under tio dagar har hon tillsammans med projektledaren Nina Ådal som arbetar som pedagog i Stenungsunds kommun, besökt sammanlagt nio grundskolor på orten. På skolorna har eleverna i femte klass fått höra om hur det är att vara författare och hur hennes berättelser tagit form.

Skapande skola har genomförts flera år och i år är temat för läs- och skrivprojekt relationer. Eleverna har fått skapa hjärtan enligt den pedagogiska metoden Heartmaps som tagits fram av Georgia Heard. Metoden ska ge eleven en grund till att skriva. Skolarbetet går nu in i en ny fas, då eleverna ska skapa egna serier på temat.

– Eleverna har inte fått någon bok inför det här författarbesöket, utan de har ombetts läsa någon bok av Moni och istället fått sätta ihop två frågor var till henne. Nu får eleverna tre veckor på sig att skapa en serie och sedan utser en jury en vinnare från varje skola. Prisutdelningen kommer på hållas första måndagen i november på Fregatten under arrangemanget som kallas Läskigt lov, säger Nina Ådahl.

ANNONS