Tullen bytte ut knark mot mjöl – följde sedan leveransen

Tullen kom STO-borna på spåren när en utländsk postförsändelse med misstänkt narkotika ankom till postterminalen i Malmö. Tullens misstankar besannades när man öppnat och kontrollerat innehållet. Narkotikan byttes därefter ut mot mjöl innan man lät paketet levereras vidare till mottagaren i Stenungsund. Där greps sedan två män i 35-årsåldern som nu båda döms till fängelse för narkotikasmuggling.

ANNONS
|

Det var i början av mars som Tullverket fattade misstankar om innehållet i paketet som ankommit från Tyskland. Efter att att konstaterat att det handlade om amfetamin byttes denna sedan ut mot mjöl innan man lät leveransen gå vidare till mottagaren i Stenungsund.

Tullverkets personal fortsatte sedan att hålla koll på hur paketet hämtades ut och kunde via begärd telefonöverlyssning vidare övervaka hur mannen som hämtat ut paketet stämde träff med en jämnårig bekant från Orust på en parkeringsplats i närheten av sin bostad dagen därpå.

Där greps sedan de båda männen efter att tjänstemännen från tullen övervakat mötet och överlämningen av en påse innehållande postförsändelsen med den utbytta narkotikan.

ANNONS

Döms till fängelse

Nu har domen fallit mot männen som suttit häktade sedan händelsen och i slutet av maj åtalades, misstänkta för dels narkotikasmuggling, dels försök till narkotikabrott.

Båda döms nu till fängelse i ett år och nio månader, bevisligen skyldiga till det förstnämnda brottet, där åklagaren yrkat på grovt brott men där tingsrätten nu valt att mildra straffet till narkotikasmuggling. Detta på grund av både mängd och otillräcklig bevisning för att brottet utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning, förklarar rätten i sitt domslut.

Nekar till brott

Stenungsundsbon som hämtat ut leveransen och sedan stämt träff med Orustbon döms vidare för försök till narkotikabrott. Också i detta fall med nedgraderad brottsrubricering från grovt brott, då detta aldrig fullbordats.

Själva nekar båda männen till brott. Ingen av dem vill kännas vid innehållet i paketet och nekar båda till att ha beställt det. Tingsrätten anser dock att deras egna förklaringar till hur allt ska ha gått till är både vaga och att betrakta som rena efterkonstruktioner som därför kan lämnas utan avseende.

LÄS MER:Döms för knarkbrott i Stenungsund – skyller på gummibjörnar

LÄS MER:Bilen stank av cannabis – restaurangpersonal larmade polis

LÄS MER:Tre åtalas för grovt narkotikabrott på Orust och i Ljungskile

ANNONS