Leif Svensson, Lars-Erik Markusson, Michael Cedergren, Sven-Olov Molin och Morgan Johansson är fem av dem som stämts på miljonbelopp för vägslingan in till Stora Höga södra industriområde.
Leif Svensson, Lars-Erik Markusson, Michael Cedergren, Sven-Olov Molin och Morgan Johansson är fem av dem som stämts på miljonbelopp för vägslingan in till Stora Höga södra industriområde. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Tvingas betala för väg de inte ens ville ha

Fastighetsägare i småindustriområdet har fått höga fakturor för en väg som kommunen låtit anlägga för att skapa nya industritomter. Sex av fastighetsägarna strider mot kommunen – som i sin tur lämnat in en stämningsansökan mot dem.

ANNONS
|

Det var redan 2009 som kommunen efter en utredning beslutade om uttag av gatukostnader för fastighetsägare i Stora Höga södra industriområde. 2012 antogs också detaljplanen för området som anger att här ska vara småindustri av icke störande karaktär. Sedan dess har kommunen byggt ut infrastrukturen för området och sålt 13 tomter.

Mitt på vägslingan som går runt området, ligger ett större markområde planerad att användas av kommunen själv för en ny återvinningscentral. Och det är dels det som fastighetsägarna reagerat på.

Dryga 13 miljoner kronor

De ska betala gatukostnadsersättning enligt en fördelningsmodell som bygger på storleken på de olika fastigheterna. Summan som de sex, både företagare och privatpersoner, ska betala är dryga 13 miljoner kronor. Det här strider de emot, då de anser att kostnaden är orimligt hög.

ANNONS

– Vi har tvingas anlitat en advokat för att driva vår rätt, säger Michael Cedergren, ägare av Stora Höga Tank och Flaktransporter, vars avgiftsandel är 1,7 miljoner kronor.

De menar dessutom att området redan hade en en väg som fungerade väl för fastighetsägarnas behov och att kommunen gjort vägen för sin egen vinning.

– Den gamla vägen skötte vi själva underhållet av och den var helt fungerande för vårt behov. Helt plötsligt lät kommunen asfaltera den utan att vi visste något. Den nya väg de sedan anlagt går ju in till tomterna de skulle sälja och tomten de sparat för att ha en återvinningscentral på. Kommunen har rätt att göra så här enligt plan- och bygglagen, men det handlar om hur de gjort det, säger Sven-Olov Molin, en av de sex fastighetsägarna.

Kommunen huvudman

Kommunen är huvudman för allmän plats inom detaljplanen och för att kompensera sig för kostnader för anläggande av gator och allmänna platser lät man göra en gatukostnadsutredning. Den har sedan legat till grund för fördelningen av varje fastighetsägares kostnadsandel.

– Helt plötsligt skulle kommunen ändra och göra bättre infrastruktur och få in mera företag, men de tänker inte på att företagen som är här blir belastade ekonomiskt. För att få sälja tomter själva var de tvungna att göra en väg runt. Kommunen pratar om att vi får vinning, men det är kommunen som har mest vinning av vägen, säger Michael Cedergren.

Blev av med egen mark

– Det är dessutom bara en av tio kommuner i Sverige som tar ut gatukostnader överhuvudtaget. Och det finns ingen annan kommun där en enskild fastighetsägare ska betala nästan två miljoner, säger Sven-Olov Molin.

– Generellt ligger det på 100 000 kronor i engångsbelopp för varje fastighetsägare. Vi tycker inte att det gått rätt till. De har också tagit mark i anspråk av mig, Erik och av Sven-Olov. Jag tror vi blev av med 4 000 kvadratmeter var, säger Michael Cedergren.

– I första skedet är de skyldiga på att betala ut ersättning för marken, sedan blir det överklagat ex antal gånger och då blir det sedan ett regeringsbeslut på att de får ta mark i anspråk utan att betala för det, fortsätter han.

Ifrågasätter planerad åvc

De ifrågasätter också kommunens plan på att anlägga en åvc längs vägen. Enligt gällande detaljplan tillåts lätt industri och handel i området.

– Man får inte lov att ändra detaljplanen. Återvinningscentral är tung industri, så då går man bakvägen i stället och begär tillstånd från länsstyrelsen och miljöprövningsdelegationen för att på sätt stämpla detaljplanen, säger Sven-Olov Molin.

– Vi är med och betalar all rörläggning och liknande in till tomterna så vi får vara med och betala för det kalaset också.

Har begärt en specifikation

När fastighetsägarna fick sina fakturor 2017 bad de kommunen om en specifikation på vad de betalar för. Det har de aldrig fått.

– Nej, de har inte ens brytt sig om att svara på vårt brev. De hänvisar bara till sin advokatfirma och kör den hårda vägen, men vi vill ha specifikation på fakturan, säger Cedergren.

Deras tes är att kommunen skor sig på dem.

– Det här blir ju en dubbelbeskattning eftersom vi är Stenungsundsbor och redan betalar för underhåll och anläggning av vägar där man inte tar ut en avgift från fastighetsägarna, säger Sven-Olov Molin.

Tvisten har nu hamnat hos mark- och miljödomstolen, dit kommunen lämnat sin stämningsansökan.

Ytterligare fastighetsägare i området har krävts på betalning och de har betalt in sin avgift.

Gatukostnader

Kommunen har rätt att ta ut ersättning för gatukostnader från fastighetsägarna inom sådana områden med detaljplan där kommunen är huvudman för allmänna platser.

Ersättningen kan avse kostnader för att bygga och förbättra gator och andra allmänna platser. Ersättning kan däremot inte tas ut för underhåll och drift.

Källa: Boverket

ANNONS