Ucklums hembygdsförening tilldelas kommunens kulturstipendium. De genomför bland annat tisdagsvandringar, här visas ett kulturstopp vid fornminnet Vidrik Verlandssons grav i Grössby i somras.
Ucklums hembygdsförening tilldelas kommunens kulturstipendium. De genomför bland annat tisdagsvandringar, här visas ett kulturstopp vid fornminnet Vidrik Verlandssons grav i Grössby i somras. Bild: Ucklums hembygdsförening

Ucklums hembygdsföreningen är årets kulturstipendiat

De senaste åren har Ucklums hembygdsförening jobbat för att nå ut. Nu tilldelas de Stenungsunds kommuns årliga kulturstipendium.
– Det här blir ett kvitto på att det går åt rätt håll, säger Catrin Hulebäck, ordförande i föreningen.

ANNONS

Med motiveringen att de levandegör och sprider hembygdens berättelser om historiska skeenden och vardagens människor på ett tillgängligt sätt tilldelas Ucklums hembygdsförening årets kulturstipendium.

Stenungsunds kommun delar årligen ut priset, som fysiskt sker på kommunfullmäktiges sammanträde i december.

Det är genom att förena traditionell berättarkonst med moderna uttrycksmedel som hembygdsföreningen lyckats sprida lokal historia, enligt motiveringen.

”Deras veckovisa skildringar på sociala medier får stor spridning både i och utanför kommunen och via sina populära guidade tisdagsvandringar och GPS-koordinater i inlägg lockar de ut människor att uppleva anekdoterna på plats”, står det vidare.

– Det här är fantastiska nyheter. Sedan 2017 har vi lagt om föreningens verksamhet och tänkt nytt. Det här blir ett kvitto på att det går åt rätt håll, säger Catrin Hulebäck, ordförande i föreningen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Varje år utses en person eller förening som kulturstipendiat. Stipendiet ska vara en belöning för en värdefull insats, men det kan också vara en uppmuntran och fungera som hjälp till någon som verkar inom konstnärlig och vetenskaplig verksamhet, men vill ha mer utbildning inom kulturen.

ANNONS