Ucklumsföräldrar tar strid igen – oklart var deras barn ska hamna

Det är dags för skolvalet och Ucklumsfamiljer vill att deras lågstadieskola ska kopplas till en specifik mellanstadieskola, vilket förvaltningen fick i uppdrag att utreda redan i mars i år. Trots det är inget klart och det råder samma oro som förra året om var årets treor ska hamna.

ANNONS
|

Ucklumskolans existens har varit hotad flera gånger, men politikerna har bestämt att skolan ska vara kvar så länge det finns ett godtagbart elevunderlag. Men det finns en viktig bit som måste in i pusslet för att övergången till fjärdeklass ska bli bra och för att föräldrar ska välja Ucklumskolan.

Föräldraföreningen är besvikna på att kommunen ännu inte fattat ett beslut som ger deras barn en trygghet inför skolbytet.

– Vi har dessutom en ökad tillväxt i Ucklum. Vi vill ha en skola kvar här och om de inte vill bygga ut den med mellanstadium så vill vi ha en skola som är kopplad till Ucklumskolan, säger Tobias Fransson, ordförande för föräldraföreningen.

ANNONS

Allt fler barnfamiljer flyttar in

De vill helst ha en systerskola dit eleverna med bra förberedelse kan gå vidare till när de är klara med lågstadiet. Vid samma tid förra året uppstod turbulens när familjerna helt plötsligt fick veta att eleverna inte hade företräde till Spekerödskolan.

Eftersom kommunen sedan i juni förra året beslutat att följa närhetsprincipen så var Spekerödskolan inte längre det direkta alternativet. Det här ledde till att förra årets trea med elva elever splittrades på olika skolor.

Vill se en långsiktig lösning

När kommunstyrelsen i våras skulle fatta beslut om att kommunen inte längre kunde tillgodose önskemål om placering på Spekerödskolan föreslog Socialdemokraternas Jan Rudén att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram olika förslag på en långsiktig och hållbar lösning så att eleverna kan få en förutsägbar övergång till årskurs fyra. Nu är det dags för skolvalet och fortfarande är inget klart.

LÄS MER:Politiker vill göra undantag för Ucklumselever som ska byta skola

– Det borde ha varit uppe på åtminstone ett möte tidigare, men har vi klara papper och vi kan komma fram med något bra så löser vi vårt åtagande. Ambitionen är att vi ska ha det löst på måndag. Det är ju så att vi gett föräldrarna löfte om det, säger Jan Rudén.

Han har sett över de fyra olika förslag som tas upp vid kommunstyrelsens möte på måndag.

– De två sista förslagen kan man utesluta, de är inte genomförbara. Jag tycker det är rimligt att man lägger Spekerödskolan och Ucklumskolan i samma rektorsområde och pekar ut Spekerödsskolan som deras mellanstadieskola. Jag tror det är bästa sättet att lösa det här.

Nedläggning finns inte med

I förvaltningens skrivelse finns ett femte alternativ, att avveckla grundskoleverksamheten på Ucklumskolan, vilket skulle innebära en besparing på fyra miljoner kronor årligen. Det alternativet är inte med i förslaget till beslut.

LÄS MER:1,3 miljarder ska investeras på tre år

Tiden för ansökan till skolvalet går ut 15 december. Föräldrarna menar att frågan borde ha varit utredd för länge sen.

– Det är bra med framförhållning och det här borde ha kunnat vara klart när höstterminen startade i år, säger Lisa Sköldén, förälder till ett barn på skolan och tidigare ordförande för föräldraföreningen.

Ucklumskolan

Är en F-3-skola och inför varje hösttermin fram till förra året har eleverna i trean automatiskt fått flytta över till Spekerödskolan.

I och med ett beslut i juni 2020 om att närhetsprincipen ska råda, är Spekerödsskolan inte längre kopplad till Ucklumskolan.

Föräldraföreningen reagerade förra året starkt mot att klassen skulle splittras på olika skolor och politikerna röstade då fram att förvaltningen skulle utreda en långsiktigt och hållbar lösning.

Förvaltningens utredning är klar och kommunstyrelsen tar ställning till den på måndag i nästa vecka.

På skolan studerar i nuläget knappt 50 barn.

ANNONS