Undersökning visar problem — ungdomar gör film för att skildra dem

Anställda feriearbetare har fått i uppdrag av Stenungsunds kommun att spela in en film som belyser ungdomars problem. Arbetet har utgått ifrån en undersökning av ungdomars vardag och hälsa, och sedan har feriearbetarna skrivet ett manus utifrån upplevelser från deras omgivning. Nu ska det bli film av alltihop.

ANNONS
|

Stenungsunds kommun har anställt feriearbetare för att skapa en film där de ska skildra problem som ungdomar kan uppleva. Underlaget till filmen är den Lupp-undersökning som har genomförts bland elever i åttonde klass, samt andra klass på gymnasiet inom kommunen. Lupp står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, och i undersökningen har eleverna fått svara på frågor som handlar om hur de upplever sin vardag och hälsa.

Stefan Person har tidigare jobbat med brott- och drogförebyggande inom Stenungsunds kommun, men har idag gått över till kultur och fritid. Han är den som ligger bakom projektet och enligt honom visar undersökningen några specifika problem som de vill belysa i filmen.

ANNONS
Stefan Persson jobbar inom kultur och fritid i Stenungsunds kommun. Det är han som ligger bakom filmprojektet.
Stefan Persson jobbar inom kultur och fritid i Stenungsunds kommun. Det är han som ligger bakom filmprojektet. Bild: Gustav Ingerhage

– De resultaten som stack ut det var ju att unga känner sig otrygga, stora delar av sin vardag. Det handlar om att unga tjejer är stressade och mår dåligt. Varför gör de det? Varför gör den som mobbar det? Vad är bakgrunden till att man beter sig som man gör?

Första inspelningsdagen

Gruppen har nu gått igenom resultatet tillsammans och skapat ett filmmanus som skildrar problemen, och sedan ska filmen spelas in. Lokaltidningen träffade feriearbetarna i en lägenhet i Svenshögen under den första inspelningsdagen.

Disa Ragnert, 18, spelar rollen som Emma, och Vilma Karlsson, 16, spelar rollen som Aysha.
Disa Ragnert, 18, spelar rollen som Emma, och Vilma Karlsson, 16, spelar rollen som Aysha. Bild: Gustav Ingerhage

Disa Ragnert spelar Emma som är en huvudkaraktärerna. Disa berättar att de vill försöka skildra olika typer av tonårsproblem genom olika roller. Emmas pappa är polis, och därför förväntas hon vara duktig, något hon också ser ut att vara. Men är egentligen hon egentligen den som tar droger, röker och har dåligt inflytande på andra, förklarar Disa.

– Vi har fyra huvudkaraktärer för att vi ska få in lite olika problem så att så många som möjligt kan relatera till den. Min karaktär har en förväntan på sig, som hon bryter, säger Disa.

Vilma Karlsson, 16, spelar Aysha som är en annan av huvudkaraktärerna. Aysha jämför sig med sin storasyster och känner stor press. Men hon påverkas också av Emmas dåliga inflytande.

– De vävs ihop, alla är kompisar och de har olika bakgrunder. Min karaktär, Aysha, behöver plugga för hennes mamma vill att hon ska bli lika duktig som sin storasyster. Föräldrarna tror att hon är den dåliga i familjen, men egentligen är hon inte sån. Men Emma försöker få med henne på det

Upplevelser från omgivningen

Ungdomarna har själva tolkat siffrorna, och sedan tagit erfarenheter från det egna livet för att skapa filmscener som belyser problemen.

– Det mesta är sådana sker som jag tror antingen vi som är här kan relatera till, eller kompisar vi har kan relatera till, säger Vilma.

James Lidgett, 16,  är en av filmen regissörer. Han har också en statistroll som karaktären Stefan.
James Lidgett, 16, är en av filmen regissörer. Han har också en statistroll som karaktären Stefan. Bild: Gustav Ingerhage

James Lidgett är en av filmens regissörer och även statist. Han menar att de olika scenerna i filmen.

– Alla har suttit och bara idébombat. Allt vi har med i filmen är sådant vi kan relatera till på något sätt, säger han.

Tanken är att filmen sedan ska visas för beslutsfattare och politiker, men också på skolor inom Stenungsunds kommun.

– Det här ska ju skapa ringar på vattnet tänker jag. Det kan vara ett verktyg för våra ledare, men man ska också köra den i skolor för att lyfta och peppa ungdomar att tycka till, Säger Stefan Persson.

ANNONS