Undersköterskan Erica om hur jobbet förändrats: ”Stressen har ökat”

Efter tio år i yrket konstaterar Erica Gustafsson att undersköterskans arbete förändrats. Tiden med omsorgstagarna på äldreboenden har minskat och stressen ökat. Hennes råd till den som funderar på att bli undersköterska är att noga tänka igenom beslutet.

ANNONS
|

Undersköterskans arbete beskrivs ofta som stressigt, med många arbetsuppgifter i en tidspressad och svår arbetsmiljö. Det råder brist på undersköterskor och prognosen visar att det kommer bli värre inom ett par år.

LÄS MER:Här är jobben att satsa på i Stenungsund

Men hur är det att jobba inom vård och omsorg med människor, ofta sjuka och svaga, i sin sista period i livet? Efter tio år i yrket bekräftar Svenshögenbon Erica Gustafsson att det blivit mer slitsamt och med mindre kvalitetstid för de boende.

Fanns mer tid för mänskliga möten

– Det var annorlunda när jag började. Vi hade högre bemanning och inte lika högt tryck på oss som nu. De som flyttade in var heller inte lika sjuka. Vi kunde lägga mer tid på varje person då. Stressen har ökat, vi har inte lika mycket tid till individen, berättar hon.

ANNONS

Yrkesvalet gjorde Erica för tolv år sen när hon erbjöd sig att tillfälligt hoppa in som vikarie på ett äldreboende.

– Jag gled faktiskt in i yrket på grund av en granne. Hon ville ha semester och sade att jag hade rätt ålder och att jag kunde jobba för henne så hon fick ledigt. Jag tyckte jobbet var mysigt och roligt. Jag kände verkligen att jag kunde göra skillnad.

Bestämde sig för att börja plugga

Sommarjobbet gav mersmak och hon började plugga till undersköterska på Komvux redan samma höst.

Efter genomförd utbildning har hon arbetat på två av kommunens äldreboenden, på avdelningar för personer med demens. Första jobbet var på Hällebäck och 2015 bytte hon till Tallåsen.

– Man ska inte vara för länge på samma ställe tycker jag. Jag har varit på Tallåsen i sju år, minus tiden med föräldraledighet för min son.

Du tycker jobbet har förändrats, när blev det så?

– Jag skulle säga att den stora skillnaden blev när kommunen införde optimerad bemanning.

Vill ha bort ”hälsoschema”

Sedan Stenungsunds kommun införde detta har fackförbundet Kommunal stridit för att få bort det nya schemaläggningssystemet. Det som också kommit att kallas för hälsoschema. Men det är inte de anställda som har gett schemaläggningen det smeknamnet.

– Jag vill inte ens ta det ordet i mun, säger Erica som är kritisk till införandet.

– Ja, jag önskar att Stenungsunds kommun slutade med optimerad bemanning. Visst, vi har tid för omvårdnad, men vi måste hela tiden prioritera bort saker vi inte hinner med. Det kan till exempel vara att man inte tar sin rast eller att inte skriva avvikelserapporter. Vi är bra på att skriva avvikelser som rör omsorgstagarna, men inte för oss själva. Det skulle jag säga gäller i hela huset.

En kvinnodominerad arbetsplats

På Tallåsen arbetar två undersköterskor på varje avdelning under dag- och kvällspassen. På natten är bemanningen en anställd på två avdelningar. Erica trivs i sin lilla arbetsgrupp om sammanlagt åtta personer, men på frågan om hur det är att jobba inom ett så kvinnodominerat yrke svarar hon att det kan uppstå viss friktion.

– Eftersom vi går omlott i vår arbetsgrupp och vi jobbar varannan helg så blir det väldigt små grupper om fyra anställda. Man tycker olika, så är det svårt att undvika att blir det en del kontroverser.

Vad är ditt råd till ungdomar som funderar på att utbilda sig till undersköterska?

– Man bör verkligen ta sig en ordentlig funderare på om man är stresstålig, om inte så är det här helt fel yrke. Jag älskar mitt jobb och klarar man tidspressen så ska man bli undersköterska, säger Erica Gustafsson.

LÄS MER:Teddy är nästa vårdhund

ANNONS