Heidi Selland är fritidsledare i Ungdomsverksamheten i Stenungsunds kommun.
Heidi Selland är fritidsledare i Ungdomsverksamheten i Stenungsunds kommun. Bild: Niclas Jonasson

Ungdomar fick söka jobb via Snapchat

Letar man på rätt plats så hittar man. Så var det i alla fall för Stenungsunds kommun när de erbjöd ungdomsjobb till unga vuxna. Ansökningsprocessen började på ungdomarnas egna plattformar, och nu har sju personer fått jobb.
– Det går fortare och vi når fler, säger Heidi Selland, fritidsledare i kommunens ungdomsverksamhet.

ANNONS
|

När Stenungsunds kommun kunde erbjuda ungdomar arbete annonserades inte jobben ut via kommunens hemsida. Inte heller kunde man söka dem via mejl.

I stället togs kontakten med ungdomarna där de faktiskt finns. På sociala medier.

– Det har varit jättebra. Vi har lagt ut det på Snapchat och Instagram för att nå målgruppen direkt, och där är det också lätt att skicka vidare och dela det med vänner, säger Heidi Selland, fritidsledare i kommunens ungdomsverksamhet.

Satsningen heter Ungdomsjobb 2021 och är ett samarbete mellan kommunen och arbetsförmedlingen. Den riktar sig till ungdomar som tagit eller skulle ha tagit studenten 2020 eller 2021.

ANNONS

Viktigt att få ett sammanhang

Enligt Evamaria Hallberg, enhetschef på Ungdomsverksamheten, är syftet att motverka utanförskap, och att ungdomar inte ska gå långa perioder utan varken studier eller arbete.

– Ungdomsarbetslösheten är högre än tidigare nu efter corona, och vitsen är att unga ska komma ut i ett sammanhang. I en arbetsgrupp och en gemenskap.

Under måndagen började sju ungdomar sina nya jobb, som kommer att vara fram till årsskiftet. Arbetet sker inom kommunal verksamhet, delvis på högstadieskolor och vuxenutbildningen.

Att utlysa jobben via Snapchat är något nytt för kommunen.

– Det är lite okontroversiellt, men det har varit väldigt effektfullt. Det är inga krångliga, långa inlogg utan det är enkelt, man får en personlig telefonkontakt direkt, säger Evamaria Hallberg.

”Vill inget hellre än att arbeta”

Efter att ungdomarna tagit kontakt följer dock all formalia som krävs, poängterar hon, men den första tröskeln blir väldigt låg.

– Det som är så roligt är att även många yngre ungdomar, som inte uppfyller kriterierna, har hört av sig och vill ha jobb. Det är roligt och vi har en väldig framtidstro på den unga generationen.

Det är en bild som Heidi Selland också delar.

– Jag har jobbat som fritidsledare i 13 år och jag har aldrig varit med om att så många unga människor inte vill något hellre än att arbeta. Det finns ett stort intresse och det är fantastiskt.

ANNONS