Vädjan till föräldrarna: lämna bara barnen om ni måste

Två tredjedelar av personalen på Kyrkenorums förskola är hemma. Nu vädjar Stenungsunds förskoleansvarig till föräldrarna att bara lämna sina barn på förskolan om de verkligen måste.

ANNONS

Smittspridningen når nya toppar och läget för all slags omsorgspersonal i STO-kommunerna är minst sagt ansträngt. I Stenungsund kan än så länge alla skolor och förskolor hålla öppet, tack vare att personal planerar om, placeras om och prioriterar om.

Kyrkenorums förskola är en av de verksamheter där läget är som värst just nu. Under veckan har två tredjedelar av personalen varit frånvarande, antingen för att de varit sjuka, vabbat eller varit i karantän.

Ett ansträngt läge

Stenungsunds kommun har därför gått ut med en vädjan till alla vårdnadshavare: att se över sina behov och bara lämna barnen om de måste.

– Det är ett ansträngt läge och det vi behöver göra är att göra vårdnadshavare uppmärksamma på att det i första hand är de med samhällsviktiga arbeten som ska få lämna in sina barn på förskolan, säger Annelie Schön, verksamhetschef för förskola på Stenungsunds kommun.

ANNONS

Upp till varje vårdnadshavare

Hon säger att varje vårdnadshavare ombeds se över omsorgsbehovet och själva göra en bedömning.

– Man vet ju lite själv om man har en samhällsviktigt funktion. Om man frågar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har de sin lista, men var och en får fundera.

Sjuksköterskor, omsorgspersonal, lärare och förskolepersonal är exempel på yrken som har en samhällsviktig funktion enligt Annelie Schön, men hon förtydligar återigen att det är upp till var och en.

– Det är vårdnadshavare som avgör, vi kan inte säga att så här är det, utan vi kan bara vädja och säga att nu gäller de att hjälpas åt helt enkelt.

LÄS MER:Fler än hälften sjuka – så undviker Stenungsund fjärrundervisning

LÄS MER:Förskola stänger: ”Nästan samtliga pedagoger sjuka”

ANNONS