Granskningen av äldreomsorgen i Stenungsund väcker många känslor. Nu oroas politiker över om det finns en tystnadskultur.
Granskningen av äldreomsorgen i Stenungsund väcker många känslor. Nu oroas politiker över om det finns en tystnadskultur. Bild: Arkivbild

Vårdgranskning väcker känslor – politiker orolig för tystnadskultur

ST-tidningens granskning av äldreomsorgen i Stenungsund har väckt många känslor, både i sociala medier och på insändarplats. Politiker i kommunen oroas nu över om det finns en tystnadskultur inom vården.

ANNONS
|

Under några veckors tid har ST-tidningen granskat arbetsmiljön och boendevillkoren för brukare inom äldreomsorgen i Stenungsunds kommun. Flera sidor har fått komma till tals, dels genom reportage men också genom insändare i tidningen.

Att äldreomsorgen väcker känslor går inte att ta miste på. På ST-tidningens Facebooksida vittnar flera personer om missförhållanden och tuff arbetsmiljö. En person skriver:

”Själv sa jag upp mig förra veckan och det på grund av att det är en allt för hög arbetsbelastning och katastrofal arbetsmiljö, jag kan inte utföra mitt arbete på ett säkert och värdigt sätt för de äldre”.

Många mail och samtal

En annan person skriver:

ANNONS

”Pratar vi inte om det så finns det inte och så rullar det på utan att det blir någon förändring. Förstår inte varför man vill stoppa huvudet i sanden, istället för att se att det blir svårare och svårare att rekrytera utbildad, erfaren personal.”

En läsare drar en lans för ledningen inom vården och skriver: ”Man kanske ska uppskatta deras engagemang och se att de faktiskt också gör så gott de kan”. Men det stora flertalet kommentarer beskriver en tuff verklighet för de anställda.

ST-tidningen har även fått många mail och telefonsamtal från läsare i frågan, bland annat från signaturen ”Undersköterska som behöver sin löneförhöjning och därför inte kan skriva under med namn.”

Politiker i Stenungsund reagerar nu på den påstådda tystnadskulturen som flera anställda vittnar om, kritik som framförts av personer som vill vara anonyma för att inte riskera sin anställning.

– Jag är orolig för om det förekommer en tystnadskultur inom äldreomsorgen i Stenungsund. Om det gör det är det jätteallvarligt, säger Janette Olsson (S), regionråd i Västra Götalandsregionen och ledamot i kommunfullmäktige.

Reagerade på tilltalet

I ett mail till kommundirektör Kicki Norberg som ST-tidningen tagit del av, ifrågasätter Janette Olsson framför allt en insändare skriven av enhetschefer inom äldreomsorgen där de kritiserar en krönika av ST-tidningens reporter Annika Sahlin Ottosson.

När ST-tidningen ringer upp Janette Olsson utvecklar hon sitt resonemang:

– Jag reagerade direkt på tilltalet i insändaren. Det är bra att alla får ge sin syn på saken, men att skriva att det är farligt och felaktigt när en journalist gör sitt jobb är inte rätt. För mig som politiker vore det otänkbart att uttrycka mig så, säger Janette Olsson.

I mailet tar hon också upp frågan om tystnadskulturen och att hon hoppas att det finns en öppen dialog mellan fack och arbetsgivare, så att anställda ska våga säga ifrån när man upplever en alldeles för tuff arbetsbelastning.

– Man ska inte behöva bekymra sig om att säga hur det är. Gör man det slutar det med att man byter jobb och då förlorar man anställda, säger Janette Olsson.

Behöver ha ett öppet förhållningssätt

Kicki Norberg, kommundirektör i Stenungsunds kommun, menar i ett mail till ST-tidningen att hon inte känner till någon tystnadskultur.

– Nej, jag har inte hört några indikationer kopplade till begreppet tystnadskultur förrän nu i sommar genom ST-tidningen. Begreppet tystnadskultur är för mig en kultur som präglas av rädsla, att man inte vågar säga sin mening eller där uppgifter mörkas. Jag vill poängtera att kommunledningen har en stark ambition att förvaltningen ska präglas av ett öppet samtalsklimat och att vi tillsammans, personal och chefer, i dialog i olika formella sammanhang diskuterar våra gemensamma utmaningar. Våra förbättringsområden måste upp i ljuset för att vi ska vara medvetna om dem, därför behöver vi ha ett öppet förhållningssätt, skriver hon i sitt svar.

Janette Olsson skriver i sitt mejl till dig att det inte känns okej att enhetscheferna ifrågasätter journalistens utövning och vad hon får skriva?

– Jag kände inte till insändaren. Medias uppgift är ju att granska oss och det är ett viktigt inslag i ett demokratiskt samhälle. Vi som förvaltning ska inte ha synpunkter på vilka ämnesområden eller vinklingar som media väljer att belysa. Även chefer har dock yttrandefrihet, det vill säga, har möjlighet att självständigt skriva insändare för att uttrycka åsikter, svarar Kicki Nordberg.

LÄS MER:Vårdchefen sa upp sig i protest: “Det får finnas gränser”

LÄS MER:Nattarbetande sköterskors avtal sägs upp

LÄS MER:Socialchefen: ”Det är en subjektiv upplevelse”

ANNONS